Борисов не смята, че сме помогнали за убийството на Омар Зайед

2880
Борисов не смята, че сме помогнали за убийството на Омар Зайед
Снимка: БГНЕС

“Вече са предприети стъпки и отношенията между България и арабските държави няма да се повлияят от смъртта на палестинския гражданин Омар Зайед, настъпила на 26 февруари 2016 г. в двора на палестинското посолство”. Това посочва министър-председателят Бойко Борисов в писмен отговор на въпрос от депутат, предаде БГНЕС. Живеещият в България палестински гражданин бе открит мъртъв в двора на посолството, като основната версия е, че смъртта е настъпила след упражнено насилие.

“По време на срещата на палестинската делегация, пристигнала в България на 27 февруари във връзка със случая, в Министерството на външните работи двете страни се обединиха около становището, че случилото се по никакъв начин няма да се отрази негативно на двустранните отношения. Няма причина и основание да се смята, че съществува потенциална опасност от влошаване на отношенията и с други арабски партньори, тъй като българските институции не са накърнили правата на лицето и от момента на получаване на искането за екстрадирането му от Израел сме призовали палестинската страна да съдейства за неговото предаване, като сме гарантирали справедлив и прозрачен съдебен процес при спазване на правата му”, изтъква българският премиер.

Експерт: Българският съд може би нямаше да разреши екстрадирането на Омар Зайед

Аз съм в този казус от самото му начало, като един от лидерите на българо-палестинското дружество. Работехме в посока този човек, койт...

“Балансираната политика и поддържането на добри отношения с всички страни от Близкоизточния регион е сред приоритетите на българското правителство и стремежът ни е всяка потенциална криза да бъде бързо и успешно овладяване”, пише още в отговора си Бойко Борисов.

Палестинският гражданин Омар Зайед беше открит мъртъв в двора на дипломатическата мисия на Палестина в София часове след като от посещение в Израел и Палестина у нас се върна българска правителствена делегация, начело с Борисов. Семейството на Омар Зайед, както и палестински организации обвиниха Израел, че е организирал покушение. В началото на тази година у нас е пристигнало искане на Израел за екстрадирането на Омар Зайед, за да излежи доживотна присъда за убийство на израелски войник преди 30 години. Зайед живее в България почти три десетилетия, а децата му са български граждани. В редица коментари по случая хора от палестинската общност в България обявиха, че Зайед е убит от "Мосад".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com