Борисов неочаквано защити Станишев

2920
Борисов неочаквано защити Станишев
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов даде показания по делото срещу Сергей Станишев. В процеса, който протича при закрити врати, Станишев е обвинен за изчезването на седем секретни документа от времето, когато беше премиер. Въпреки че обвиненията срещу него бяха повдигнати именно след сигнал на Борисов, днес той заяви, че се е опитал с показанията си да помогне на „колегата Станишев".

След серия от свидетелски разпити в последните месеци и премиерът Бойко Борисов даде показания по делото срещу Сергей Станишев. На въпроса с какво е помогнал той за разрешаването на процеса, който се точи от години на първа инстанция, Борисов отговори така: "Колкото и да ви се струва странно, се опитах да помогна на колегата Станишев, защото огромният оборот документи, които влизат в Министерски съвет, може на всеки да му се случи някъде да пропусне нещо и технологията на това как влизат секретни документи, как излизат. Опитах се да обясня на уважаемия съдия, че действително обемът на документацията, която влиза, е толкова голям, че ако има някой злонамерен, винаги може да злоупотреби".

Утре градският съд гледа делото срещу Станишев

Софийски градски съд (СГС) ще гледа утре делото срещу Сергей Станишев, който е обвинен за това, че е загубил седем документа с класифи...

Във връзка с факта, че разследването срещу Сергей Станишев започна именно след като самия Борисов подаде сигнала за загубените документи към службите, той коментира: "Обясних, че единственият ми правилен начин на реакция тогава беше този, защото донесоха документ, който видимо е на ДАНС, видимо не се води в документите и ако го задържа при мен, ставам съучастник. Затова прецених, че най-добре е публичност и истината излязох и я казах, и го изпратих на прокуратурата. Единственото, което казвам различно от тогава, е, че обясних за огромния оборот от документи, който влиза в кабинета на министър-председателя и че ако има недобросъвестни хора, винаги в това забързано ежедневие могат да злоупотребят".

Станишев е обвинен за това, че е загубил седем документа с класифицирана информация. Според обвинението документите са изгубени в периода 4 ноември 2005 г. - 27 юли 2009 г. когато той беше премиер, предаде Дарик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика