Борисов с тояга и морков към БСП за Белене, обеща предсрочни избори, ако ГЕРБ загуби президентските (ВИДЕО)

2944

Както и с ЕРП-тата – виждате, че ЧЕЗ и EVN съдят България. Това заяви премиерът Бойко Борисов по темата АЕЦ „Белене”.

Борисов моментално си спомни как Драгомир Стойнев по времето на кабинета „Орешарски” обяснявал как властта тогава е „за” строителството на 7-ми блок на „Козлодуй”, но следващото правителство да строи. С този пример той искаше да онагледи как БСП действа безотговорно, а после ГЕРБ трябва да поправя щетите. 2006 година Тройната коалиция подписа договор за „Белене” – пожелателен договор. Накрая на договора казват важните неща – колко ще е цената на тока, колко ще струва, да се определят с бъдещо споразумение, подчерта Борисов пред bTV.

Кадиев: Има ли някой, който да вярва, че премиерът има 150 хил. лв. на влог и едно куче

Има ли някой в България, който да вярва, че премиерът, който през последните години е бил главен секретар на МВР, кмет на София, премие...

Относно думите на Румен Овчаров, че който е спрял „Белене”, трябва да понесе вината, премиерът отвърна, че Овчаров е „наш държавен служител”, визирайки участието му в борда на „Лукойл”. Борисов се оправда за спирането на „Белене” с аварията във „Фукушима” и как Германия е приела да се откаже от ядрената енергетика. Когато дойде правителството на Пламен Орешарски, защо не размразиха „Белене”, а Драгомир Стойнев отиде в САЩ да говори с Westinghouse за седми блок на „Козлодуй”, попита министър-председателят.

Похарчихме 1,2-1,3 млрд. лева за разчистване на площадката за „Белене”. Осъдени сме да платим за оборудването на „Белене”, а всеки ден сумата се увеличава с 350 000 лева заради това, че Тройната коалиция не подписа договор като хората, категоричен беше Борисов. 3 млрд. лева ще отидат ей така, в един гьол, показа сметката на Борисов. Същевременно обаче министър-председателят посочи, че счита, че БСП сега помага да се реши въпросът, тъй като се търси повече от един вариант какво да правим, а не само да разчитаме на продажба на оборудването на Иран. За да продадем оборудването, трябва да създадеш приятелска политическа среда, подчерта Борисов и добави, че точно за създаването на тази среда с Иран. Другият вариант е да строим „Белене”, стана ясно от размислите на Борисов.

Президентските избори

Прекрасни са и двамата, коментира премиерът спекулациите, че един измежду Томислав Дончев и Цецка Цачева ще е кандидатът на ГЕРБ за държавен глава.

Съгласен съм, че президентът трябва да е евроатлантик, но е неглижиран. Ще потърсим за разговор и АБВ, и Движение 21, някой, който да е различен, каза БСП. Реформаторите пък дават на Гражданския си съвет да посочат кой да им е кандидат. Патриотите търсят национално-патриотична платформа. Искам да запитам колегите от другите партии – защо лидерите не се кандидатират, ако президентската институция приемем, че е толкова важна, коментира Борисов. И веднага обяви, че когато той е бил мажоритарен кандидат, се е явявал срещу кого ли не. Не бих се жертвал за нещо, което ще създаде проблем в държавата, каза премиерът във връзка с намеците, че в последния момент може той да стане кандидат за президент. Нека Корнелия Нинова стане кандидат, нали е нов лидер. Радан Кънев да излезе веднага, призова Борисов.

Борисов видя популизъм в идеите на БСП за АЕЦ "Белене"

Правителството все още търси решения, свързани с оползотворяването на оборудването, поръчано на Русия за АЕЦ "Белене" и когато е готово...

Ако аз загубя президентските избори, обявявам предсрочни парламентарни избори, защото ще има ново усещане за властта, подчерта Борисов. В Америка дават 100 млрд. долара за президентска кампания, могат да си обикалят 6 години, коментира премиерът защо още няма нито един кандидат на водещи партии в България.

Важно е и като физически лица кандидатите да привличат доверие, а политическите партии зад тях да гарантират евроатлантическата насоченост, завърши темата министър-председателят.

Бойко Борисов загатна, че вече има намерение да прави рокади в правителството, но не разкри какви.

Надписът ПП ГЕРБ на асфалта в село Подайва и други "терзания"

Не че одобрявам, но за да разберат зрителите – в тези региони са само мюсюлмани. Години наред тези поддържници на ГЕРБ бяха мачкани и бити от ДПС. Сега, когато ДПС се разцепи, вместо двете групи мюсюлмани да се обичат, се води война. Борят се кой е по-автентичен от мюсюлманите, обясни премиерът. На въпрос с какви пари е строена уличката, Борисов не отговори, но каза, че ще прати да го изтрият. Ставало въпрос за 6-7 метра, добави Бойко Борисов.

Борисов: Благоприятна е средата за рестарт на българо-иранските икономически отношения (ВИДЕО)

След постигането на историческото споразумение по въпроса за иранската ядрена програма и последвалия засилен диалог между ЕС и Техеран,...

По думите на Борисов Вежди Рашидов казал, че не е уволнил лично Владо Руменов. Самият Борисов се извини за случая. Премиерът се оплака за пореден път, че съдът присъдил Волен Сидеров да му плати 3000 лева за клевета, а самият Борисов трябва да плати 35 000 лева адвокатски хонорари. Заплатата на премиера на България трябва да е поне 10 000 лева, смята Борисов.

Помагам на МВР понякога, призна още премиерът. И се оправда, че казал, че стрелбата с участието на Митьо Очите била за паркомясто, защото "100 камери сте ми на главата и аз казвам каквото зная от дежурния". По думите на Борисов всички за Слънчев бряг били вече арестувани и с обвинения. Припомняме, че се издирваха трима души, единият от които в Испания и даде интервю пред Нова телевизия напълно свободен. Слънчев бряг е така заради 25 години липса на държава, но ще си го отвоюваме така, както си отвоювахме за контрабандата, подчерта Борисов.

По темата "Черно море", премиерът поиска да заменим демилитаризация със струпване на оръжие. Това е като театъра – ако има пушка, ще гръмне, уточни той. Нашата отбранителна система може да се усилва с учения и тренировки, като "Бриз", каза още Борисов.

ВИЖТЕ ВИДЕО
 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика