БСП сяда със самочувствие да прави кабинет с третия мандат

1698
БСП сяда със самочувствие да прави кабинет с третия мандат
Снимка: БГНЕС

БСП ще се опита да намери общото и да изглади различията между партиите, които се появиха при първите разговори за съставяне на кабинет. 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в сутрешния блок на БНТ по повод решението на държавния глава Румен Радев да връчи третия мандат за съставяне на правителство на "червените". 

Христо Иванов и Корнелия Нинова не бързат да говорят за правителство преди връчването на третия мандат

Нашата позиция е ясна, последователна и определена, нека да видим какво ще се случи. Това посочи съпредседателят на ДБ Христо Иванов по...

БСП имат добра база да стъпят на първоначалния документ за съставяне на кабинет, имат на какво да стъпят, има виждане за редовен кабинет - ето го общото, посочи Нинова. БСП няма да предложи готов състав на Министерски съвет и готов състав на кабинет, така че ще опитаме. Длъжни сме да опитаме, увери тя. 

БСП ще започнат първо с политическия документ за това какво ще се прави и след това ще се отвори разговорът за министри и за кабинета. Социалистите обмислят какъв ще бъде подходът на разговорите, но със сигурност ще започнат да разговарят с всяка една партия по-отделно. След като свършат разговорите БСП ще направят една обща среща, на която трябва да присъстват всички лидери, включително и Слави Трифонов, който ще бъде поканен, посочи Корнелия Нинова. 

Според нея има аргументи защо трябва да бъде съставено правителство. Нинова ще направи всичко по силите си всичко това да стане, защото има сериозни аргументи - ковид кризата и мигрантската криза. Нека служебният кабинет си върши работата, но истинските решения и реформи не могат да станат без редовен кабинет в парламента, категоричен бе Нинова. 

БСП не могат да променят нищо, ако няма редовен кабинет, който трябва да промени поне 7 закона. Служебният кабинет няма правомощия по закон да направи това, а не че не иска, обясни Нинова и добави, че желанието на червените е да се промени настоящия модел на управление чрез съставяне на правителство. 

По думите ѝ има малко егоцентризъм и малко партийно затваряне като за това не могло да се състави правителство. Всички говорим на думи и когато дойде моментът на действие започват разправиите. Ние добре водихме разговорите в първия кръг, те си знаят какво стана, но сега е ключово. Ние сме изправени пред два избора - или съставяне на кабинет и мнозинство, или отиваме на избори като оставяме проблемите и оставаме безгласни, изтъкна Нинова. 

Нинова покани протестните партии на среща за актуализацията на бюджета

Корнелия Нинова е изпратила покана до ИТН, ДБ и ИБГНИ за разговори за актуализацията на бюджета, съобщиха от БСП. “Нека без парт...

БСП ще седнат със самочувствие на партия-коалиция, която беше опозиция на стария модел на управление. Ние автентично сме за промяна на този модел и сядаме със самочувствие, че искаме промяната, каза тя. 

БСП нямат основание да се съмняват или притесняват, всички опции са отворени. Седнем ли отново да си мерим его или претенции, отново всичко ще се провали, каза Корнелия Нинова. 

Корнелия Нинова не я блазни длъжността на министър-председател. 

За решението на президента Румен Радев да връчи третия мандат на БСП, Нинова си го обяснява с това, че пред БСП стои важността на задачата да пусне моста към останалите партии. 

Във връзка със социологическите проучвания, които показват, че ако има нови предсрочни избори ГЕРБ ще бъдат отново първи, Нинова заяви, че проучванията са такива, защото партиите на протеста не са се разбрали. Този модел не е за подценяване, този модел не си е отишъл. Борисов не е за подценяване, посочи Нинова. 

Нинова: Не можем да налагаме на президента на кого да връчи третия мандат

Президентът ще връчи в петък третия мандат на партия по своя преценка. Мая Манолова направи предложение да се съберем протестните парти...

Тя очаква да стане хаос по време на второ четене на актуализацията на бюджета. 

Прочетете още по темата: Радев връчва третия мандат на БСП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика