БСП връщат на президента неизпълнен мандат - на 28 юли

6881
БСП връщат на президента неизпълнен мандат - на 28 юли
Снимка: БГНЕС

В тази ситуация и според решението на нашия Национален съвет ние утре ще върнем мандата на президента като неизпълнен. Това каза председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски по време на брифинг в Народното събрание. Изявлението идва след като мнозинството в парламента не включи в дневния ред предложението на БСП за законодателна програма на Народното събрание, с което на практика блокира възможността за съставяне на кабинет. Припомняме, че позицията на БСП от вчера е, че при приемане на законодателната програма,  левицата ще предложи Асен Василев за министър-председател. Социалистите обявиха, че ще върнат мандата, ако тази програма не бъде приета. Днес обаче

"Това, което се случи днес е тест кой от коя страна застава на тази разделителна линия на хората и партиите, които искат да се борят с корупцията", каза Свиленски. 

Той обърна внимание, че последните седмици, е разработена програма и уточни, че тя е разработена от трите партии и включва предложения на ИТН. "В нея ясно беше записано избор на председател на КОНПИ - Бойко Рашков, приемане на Антикорупционния закон и създавалата се ситуация с КЕВР, а именно избор на председател. Опасността, която стои пред държавата от днес нататък е в отговорност на тези, които не подкрепиха това България да има работещ парламент и работещо правителство. Под указанията на Десислава Атанасова и Йордан Цонев заедно парламентарните групи на ИТН и ДПС и "Възраждане" саботираха и извадиха от програмата на парламента именно законодателната програма, предложена от ПГ на БСП. Ясно стана на всички на си на българските граждани, че "Възраждане" са патерица на ГЕРБ, а ИТН - на ДПС", обясни Свиленски. 

Според него всичко е било лицемерно поведение от страна на ИТН и те никога не са имали намерение България да има правителство и работещо мнозинство. 

По думите му отговорността остава в ръцете на тези, които днес са саботирали това България да има правителство - ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане".

Свиленски коментира още, че в този парламент няма антикорупционно мнозинство, а представители, които искат да защитават тези, които искат да се възползват от корупция.

Председателят на ПГ на "БСП за България" подчерта, че кога ще бъдат насрочени изборите, е въпрос към държавния глава.  "Отговорността е изцяло на президента. Колкото иска, толкова да задържа мандата. Имахме програма и амбиция, но няма необходимото мнозинство", коментира Свиленски. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямаме вътрешни противоборства": Росен Желязков повежда евролистата на ГЕРБ, но без Мария Габриел в нея

ГЕРБ и "Възраждане" в парламента: Приятел в нужда се познава (СНИМКИ)

Фандъкова: Ще продължим да работим за София

Татяна Дончева: Със закона за хазарта беше ударен бизнес, неподчинен на Пеевски и ГЕРБ

Последен ден за регистрация на листите в ЦИК

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за евровота

Ясни са водачите на листи на ДПС за изборите на 9 юни

Атанас Запрянов: Армията ще се стабилизира с 2,5% от БВП

Кирил Петков: Въпреки че за много темата за Корал омръзна, тя е пример за храброст

Димитър Главчев: Наваксваме изоставането в армията, изборите са основната задача

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика