България да стане двигател на общоевропейски диалог за мир, призоват от АБВ

2518
България да стане двигател на общоевропейски диалог за мир, призоват от АБВ
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

България да стане двигател на това ЕС да инициира общоевропейски диалог за мир („Хелзинки 2”), както и да се стартира такъв диалог и в световен мащаб в организации като ООН, Съвета на Европа и ОССЕ. Този призив отправят от АБВ в своя декларация във връзка със събитията около Русия и Украйна.

"България да работи последователно за опазване и повишаване на сигурността в Югоизточна Европа, Черноморския регион, Европа като цяло и света. България да се стреми да постигне сигурност за страната ни и региона не чрез допълнително въоръжаване и инфраструктура, а основно чрез мирна, конструктивна външна политика и инициативи. Да не се подаваме на недоказана хибридна фалшива информация, какъвто беше случаят с Ирак", посочи лидерът на АБВ Румен Петков, представяйки декларацията. 

Румен Петков: Кой гарантира, че оставеното в Афганистан оръжие няма да иде в Украйна?

В Афганистан американците оставиха една разорана, в прекия и преносния смисъл, държава и върху този разоран терен огромно количество ор...

Той е категоричен, че европейската архитектура за сигурност е невъзможна без Русия и че ЕС е един плах придатък и разбира се НАТО, на сблъсъка САЩ – Русия. "Без диалог, без равноправие, без гарантиране на обща сигурност няма да стигнем до никъде", подчерта Петков.

Най-печелившият от кризата в Украйна са САЩ, тъй като тя им носи натоварване на ВПК и създаване на изкуствени условия за продажба на американски втечнен газ на европейския пазар, посочи той и добави, че най-страдащият е украинският народ.

Миналата година, след като САЩ осъществиха тежки заплахи най-вече срещу Германия със заплахи за спиране на Северен поток 2, цената на газа в Европа скочи над 80 евро на мегаватчас и пикът достигна 222 евро на МВЧ или над 2000 евро за 1000 куб м газ – това, за което вчера говори бившият премиер Медведев, то вече беше факт месец октомври при една относително по-безобидна ситуация, разказа Петков. "Това даде възможност на САЩ да продават много скъпо своя втечнен газ, който от ценова и икономическа гледна точка е вреден за Европа", подчерта той.

Посочвайки как се движи цената на газа сега – в периода 14 – 22 февруари тя варира между 65 евро и 70 евро на мегаватчас, а от тази сутрин е 80 евро на МВЧ т.е. и отива на над 850 евро на 1000 кубометра газ, Петков подчерта: "Това плащаме ние – Европа и нима не разбираме, че някой е инспирирал тази висока цена".

По повод спирането от Германия на Северен поток 2, Румен Петков припомни причините, по които АБВ искаха в 2020 г. оставката на Николай Павлов: "Той смени цената на формулата на доставка на руски газ в България 2 години преди изтичането на договора с Газпром. Тогава за газа, който купувахме, в основата на ценообразуването беше цената на нефта, а той ни прати на борсата и сега плащаме щуротиите на Германия".

Румен Петков: Катастрофа ще е българско въоръжение да бъде използвано в Украйна срещу Русия

Сценарият в Украйна повтаря този в Ирак, където, след изфабрикувани твърдения, че арабската държава разполага с химически оръжия, бяха ...

Трябва да започнат преговорите с Газпромекспорт и в тези преговори основният, задължителният въпрос е формулата и начинът на доставка на газа в България, категоричен е Петков.

Той посочи и защо всички искат азерския ни газ – защото в ценообразуването формулата не беше пипната и това е причината азерският газ днес да е много по-евтин.

Румен Петков посочи редица примери как се пренебрегват основни принципи на международното право от водещи в света държави, припомняйки бомбардировките над Белгарад, Ирак, Сирия, Либия.. "От изредените случаи се вижда, че САЩ и Великобритания по най-вандалския начин пренебрегнаха международното право и извършиха военнопрестъпления", заяви той и възрази, че се принизява и обезсмисля ролята на ООН. 

След 90-те години в Европа бяха създадени над 20 нови държави, изтъкна още Петков и изрази недоумение защо за всички тях беше признат принципа за право на народите за самоопределение. "Какво направихме с Косово? 5 държави-членки на ЕС, в това число и Испания, съседна Румъния, Кипър, Гърция, Словакия не са признали Косово и това не тревожи никого", отбеляза той.  Според него, прилагаме двойни стандарти, които ни довеждат до положение, в което стигаме до извода, че някой е погазил международното право. "Първите, които погазиха международното право са САЩ и Великобритания и след това страни-членки на НАТО, в това число ние с участието си в Ирак", добави Петков.

 

Румен Петков: Фактът че се повтаря „схемата Ирак“ говори за умствена недостатъчност

Помолен да коментира напрежението по оста НАТО - Русия, лидерът на АБВ Румен Петков направи аналогия със случилото се в Ирак и предупре...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика