Цацаров смята "да събуди" антикорупционната комисия

1374
Цацаров смята "да събуди" антикорупционната комисия
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

КПКОНПИ Има потенциал и по някакъв начин мога да допринеса тя да получи това място, което й отрежда закона. Това каза преди изслушването, поискано от НФСБ в парламента, главният прокурор Сотир Цацаров. Той беше предложен за председател на КПКОНПИ от ГЕРБ и Обеднинени патироти.

Той посочи, че ще предложи концепция,с която да обясни промяната в работата на комисията, която планира, а именно да я събуди за действие: "При всички случаи смятам в самата концепция да предложа съвсем конкретни и прагматични неща. Те при всички случаи ще бъдат свързани с това тя да бъде събудена от състоянието, което се намира сега. Стремежът ми ще бъде за конкретни и прагматични предложения. Може би ще ме попитате за предложения за изменения в Закона, ще кажа така - не е моя работа да предлагам изменения в закона", каза още Цацаров.

Нинова предложи президентът да назначава шефа на КПКОНПИ, тя ще гласува против Цацаров и Найденов

Аз лично ще гласувам против кандидатурите на Сотир Цацаров и Симеон Найденов за КПКОНПИ. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред ...

Ще предложи ли главният прокурор в новото си качество промени в Закона, по който работи антикорупционната комисия? "Ако бъда избран моята работа ще бъде председател на Комисията. Ако бъда избран моята работа няма да бъде народен представител. Не е работана председателя на комисията, нито на самата комисия да предлага изменения в закона. Това обаче не означава, че законът не се нуждае от промени. Действащият закон има доста несъвършенства. Аз и в своята концепция и в дай боже изслушването пред съответната комисия няма да скрия мнението си по отношение на всичко онова, което спроед мен трябва да бъде направено като изменение в закона. Дали обаче ще бъде направено, не е мое правомощието", заяви още главният прокурор Сотир Цацаров.

Главният прокурор коментира и заявката на БСП, че отново ще внесат своя проект на Антикорупционен закон с основна промяна, кой трябва да назначава председателят на комисията - президентът или народните представители. Той посочи, че то не е ново. "То бе направено още тогава, когато се раждаше концепцията за единен антикорупционен орган. Двете тези или двата законопроекта се сблъскаха на един от първите КСНС при президента, на който се обсъждаха антикорупционните модели. Какво е мнението ми по този въпрос сигурно ще ми бъде зададен в хода на изслушването. Ако и БСП и другата позиция се абстрахира и изчисти от политическия момент, може би ще стигне до много по-прагматични решения. Аз лично не мисля, че модел, при който единствено президента назначава членовете на комисията, това не е защото това кандидатствам за тази длъжност, аз лично не мисля, че този модел е най-положителният и най-работещият." Цацаров каза още, че и при обсъждането на различните модели при създаването на комисията е имало среща с него. Тогава той е защитил същата позиция. Мотивите на БСП, Цацаров коментира така: "Комисията действа по закон, ако мотивът на някого е, че този, който избира, не може да бъде разследван, може би трябва да се замисли за правната логика, аз политическа логика няма да коментирам."

Има ли притеснения за декларацията си Цацаров по повод причината за отстраняването на предишния председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев: "Всяка година подавам декларация. Всяка година подавам по две декларации и пред Комисията, и пред Инспектората към ВСС. Всяка година се прави проверка за съответствие, до момента заключение за несъответствие не съм получил", отговори той.

Каква е процедурата по избор на следващия председател на КПКОНПИ можете да видите в тази статия. Мандатът на Сотир Цацаров като главен прокурор прииключва януари месец. До момента повторногласуваният му наследник от ВСС Иван Гешев все още не е назначен с президентски указ.

Ясен Тодоров: Г-н Цацаров ще влезе с летящ старт на поста в КПКОНПИ

"В крайна сметка работата на тази комисия е превенция и пресичане на корупцията. Г-н Цацаров има голям опит. Освен това той е наясно с ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика