X
 
 

Нинова предложи президентът да назначава шефа на КПКОНПИ, тя ще гласува против Цацаров и Найденов

2281 0
Нинова предложи президентът да назначава шефа на КПКОНПИ, тя ще гласува против Цацаров и  Найденов
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Аз лично ще гласувам против кандидатурите на Сотир Цацаров и Симеон Найденов за КПКОНПИ. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде Агенция "Фокус".

Тя посочи, че ПГ на "БСП за България" ще присъства на изслушванията за председател на Антикорупционната комисия и преди гласуването ще вземе решение как да гласува.

ГЕРБ и патриотите предлагат Сотир Цацаров да оглави КПКОНПИ

ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат Сотир Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незак...

На въпрос как тя лично би гласувала, Нинова направи уговорката, че това е нейно лично мнение, а не еднолично налагане на мнение в групата.

"Не се съмнявам в качеството на никого, моделът е сбъркан, който и да е там. Когато са го излъчили едни хора и утре могат да го сменят, ако той тръгне срещу тях.

Нинова посочи още, че КПКОНПИ е мъртво роден орган - ще бъде разминаване с позицията ни, ако внесем кандидатура за председател.

Тя посочи, че алтернативата на БСП е - не на този Антикорупционен закон, не на този формат на КПКОНПИ, не на тази структура. Според нея този орган ще увеличава корупцията, няма да я бори.

"Защо не внасяме своя кандидатура? Не може да твърдиш, че не искаш депутатите да излъчват този, който трябва да ги проверява, защото той няма да бъде обективен и да внесеш кандидатура. Това е тежко лицемерие.

Депутатите от НФСБ изслушват Сотир Цацаров

Днес в Народното събрание главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде изслушан от групата на „Обединените патриоти” и по-специа...

Допуснете теоретично, че проявим такова лицемерие и внесем кандидатура. Ние сме 79, ГЕРБ и "Обединени патриоти" си внасят Сотира Цацаров, "Воля" внасят тяхната кандидатура.

Искам да сме честни с хората", подчерта лидерът на БСП. "Къде да търсим подкрепа - в ДПС? Благодаря, но не", обясни още Корнелия Нинова.

Поради тези причини внесохме отново нашия Антикорупционен закон, в който искаме председателя на КПКОНПИ да се назначава от президента.

Тя посочи, че партията го прави не защото президентът е подкрепен от БСП, а защото президентът не разпределя обществени поръчки, не раздава еврофондове и е обективна институция.

"Реагираме  днес, защото сме дисциплинирани хора. Искахме да приключат сроковете, процедурите по номинации, да се затвори вчера в 18.00 ч. срока и да говорим днес. Няколко принципни неща.

Имуществото на бъдещия председател на КПКОНПИ няма да бъде проверено преди да стане председател

Парламентът прие процедурни правила за избор на председател и членове на Антикорупционния орган. Основният момент в процедурата беше д...

Още при създаването на КПКОНПИ "БСП за България" бяхме против по принципни съображения. Тази комисия беше създадена сгрешено. Тогава ние внесохме своя алтернативен антикорупционен закон и той беше отхвърлен. Времето показа, че докато сега съществуваше и работеше нито един политик по високите етажи на властта не беше осъден за корупция. Нещо повече - самият председател на комисията се оказа замесен в корупционни власти.

Времето доказа нашето твърдение, че тя няма да сработи. Не може депутатите, управляващото мнозинство, да излъчваме човека, да го избираме и назначаваме, държавата да му плаща заплатата и да очакваме, че той ще ни разследва обективно за корупция и ще ни предаде на съд", каза още Нинова.

Тя посочи, че той ако тръгне да разследва обективно, това мнозинство може да го уволни. "По този начин създадена комисията няма да пребори корупцията. "Сега ни предлагат повече от същото", каза още тя.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Празнуваме Атанасовден!
Празнуваме Атанасовден!

Атанасовден е християнски и народен празник, на който се почита паметта на Свети Атанасий Велики. Българската православна църква го отбелязва...

Мъж се самоуби, след като се запали в колата си
Мъж се самоуби, след като се запали в колата си

32-годишен асеновградчанин се самозапали в колата си рано тази сутрин на пътя между селата Лясково и Яврово над Асеновата крепост, съобщиха от...