Имуществото на бъдещия председател на КПКОНПИ няма да бъде проверено преди да стане председател

2834
Имуществото на бъдещия председател на КПКОНПИ няма да бъде проверено преди да стане председател
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие процедурни правила за избор на председател и членове на Антикорупционния орган.

Основният момент в процедурата беше дали в крайна сметка депутатите ще изискат имуществото на новия антикорупционен председател да бъде проверено още докато той или тя е кандидат, а не чак след като стане председател. В крайна сметка такова нещо няма да има - при главен мотив, че проверка се прави за лица, заемащи висши публични постове, а когато си само кандидат, още не си на поста. А въпросът беше плахо повдигнат на ниво комисия, но и там нямаше желание да има промяна - припомнете си в този материал!

Партиите успяха да вземат по 11 лева на глас за още един месец

2 399 921 лева са получили партиите от държавата за третото тримесечие на годината, пише в. "24 часа". Това е първият транш след промян...

"За" правилата гласуваха 150 народни представители, "против" - 0 и "въздържали се" - 3, с което те бяха приети. Антикорупционният закон гласи, че Комисията е колективен орган, който се състои от петима членове - председател, заместник-председател и трима други членове.

За председател на Комисията се избира български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж. Процедурните правила предвиждат предложенията за кандидати и председател на КПКОНПИ да правят от народни представители и да се внасят в писмена форма чрез деловодството но на Народното събрание до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 14-дневен срок.

Изслушването на кандидатите се провежда на открито заседание на комисията, което се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание. Според правилата кандидатите се проверяват за принадлежност към разузнавателните служби на Българската народна армия и Държавна сигурност. Изборът се извършва от парламента. Съгласно правилата гласуването ще се извършва поотделно за всеки кандидат по поредносттата, определена в списъка. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът получил най-много гласове „за“. В случаите, когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове правилата предвиждат да се проведе повторно гласуване, в което да участват двамата кандидати, получили най-много гласове „за“. Ако и при повторното никой от тях не получи необходимите гласове, парламентът приеме решение за откриване на нова процедура за избор.

Агенция "Фокус" припомня, че Пламен Георгиев подаде оставка като председател на КПКОНПИ на 31 юли 2019 г. Оставката му бе депозирана в последния работен ден на парламента преди ваканцията на депутатите през лятото. На 4 април тази година президентът Румен Радев оттегли доверието си от Георгиев. Той бе избран да оглави Антикорупционния орган на 8 март 2018 г. „За“ избирането му гласуваха 148 депутати, 66 бяха „против“, а 4 се въздържаха. Председателят на комисията бе предложение на ГЕРБ.

Депутатите разрешиха продажбата на билети на каса в деня на мач

Единодушно на първо гласуване народните представители отмениха поправка в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика