X
 
 

Имуществото на бъдещия председател на КПКОНПИ няма да бъде проверено преди да стане председател

793 0
photo of Имуществото на бъдещия председател на КПКОНПИ няма да бъде проверено преди да стане председател
Снимка: БГНЕС
Парламентът прие процедурни правила за избор на председател и членове на Антикорупционния орган.

Основният момент в процедурата беше дали в крайна сметка депутатите ще изискат имуществото на новия антикорупционен председател да бъде проверено още докато той или тя е кандидат, а не чак след като стане председател. В крайна сметка такова нещо няма да има - при главен мотив, че проверка се прави за лица, заемащи висши публични постове, а когато си само кандидат, още не си на поста. А въпросът беше плахо повдигнат на ниво комисия, но и там нямаше желание да има промяна - припомнете си в този материал!

Партиите успяха да вземат по 11 лева на глас за още един месец

2 399 921 лева са получили партиите от държавата за третото тримесечие на годината, пише в. "24 часа". Това е първият транш след промян...

"За" правилата гласуваха 150 народни представители, "против" - 0 и "въздържали се" - 3, с което те бяха приети. Антикорупционният закон гласи, че Комисията е колективен орган, който се състои от петима членове - председател, заместник-председател и трима други членове.

За председател на Комисията се избира български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж. Процедурните правила предвиждат предложенията за кандидати и председател на КПКОНПИ да правят от народни представители и да се внасят в писмена форма чрез деловодството но на Народното събрание до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 14-дневен срок.

Изслушването на кандидатите се провежда на открито заседание на комисията, което се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание. Според правилата кандидатите се проверяват за принадлежност към разузнавателните служби на Българската народна армия и Държавна сигурност. Изборът се извършва от парламента. Съгласно правилата гласуването ще се извършва поотделно за всеки кандидат по поредносттата, определена в списъка. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът получил най-много гласове „за“. В случаите, когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове правилата предвиждат да се проведе повторно гласуване, в което да участват двамата кандидати, получили най-много гласове „за“. Ако и при повторното никой от тях не получи необходимите гласове, парламентът приеме решение за откриване на нова процедура за избор.

Агенция "Фокус" припомня, че Пламен Георгиев подаде оставка като председател на КПКОНПИ на 31 юли 2019 г. Оставката му бе депозирана в последния работен ден на парламента преди ваканцията на депутатите през лятото. На 4 април тази година президентът Румен Радев оттегли доверието си от Георгиев. Той бе избран да оглави Антикорупционния орган на 8 март 2018 г. „За“ избирането му гласуваха 148 депутати, 66 бяха „против“, а 4 се въздържаха. Председателят на комисията бе предложение на ГЕРБ.

Депутатите разрешиха продажбата на билети на каса в деня на мач

Единодушно на първо гласуване народните представители отмениха поправка в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спо...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители