Цонев пак кани Борисов за Мишо Бирата, Дачков е сигурен, че телефонният запис е истински

16803
Цонев пак кани Борисов за Мишо Бирата, Дачков е сигурен, че телефонният запис е истински
Снимка: БГНЕС

От името на Временната парламентарна комисия за Мишо Бирата Йордан Цонев отправи предложение следващия вторник, 1 април, лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов да бъде изслушан, ако самият той има желание.

Цонев добави, че работата на комисията ще продължи, докато не се разбере истината. По време на днешното ѝ заседание се разбра, че по случая Мишо Бирата има висящо досъдебно производство, като голяма част от хората, които са били разпитвани в комисията, са давали показания и в следствието.

На днешното заседание на комисията бяха изслушани журналистите Явор Дачков и Кристина Патрашкова, предаде БГНЕС.

Дачков обясни, че записът на разговора между Борисов и Ваньо Танов е бил част от серия записи от този период. Той разказа, че е получил записа пред редакцията на вестник "Галерия" привечер, когато е било доста тъмно, от човек, който не се представил.

"Бях подготвен, че може би ще получа, тъй като вече бяхме публикували една част от разговора между Танов и Дянков, така че не ме изненада. Когато влязохме и слушахме стана ясно между кого е. Четири записа – първо между премиера и Танов, после между Танов и Странджев, после обратно към премиера и още един между Танов и Дянков, ако не се лъжа", заяви Дачков.

Когато чул записа, Дачков си дал сметка, че държи в ръцете си уникално нещо и досега смята, че това е било пряко изобличение в корупция и злоупотреба с власт, която не е имало в нито една страна в съвременната история на демокрацията. "Дори "Уотъргейт" не засяга пряко президента, докато тук имаме нареждане от премиера да прекрати проверка на незаконно произвеждащата фабрика. Имахме си потвърждение, че записите идват от МВР и че са автентични. Не знаехме каква е разработката, но знаехме, че има такава. Сваляхме цяла нощ и с излизането на вестника дадохме пресконференция", заяви Дачков.

Той припомни, че веднага след това Борисов е казал, че може би записите са манипулирани и затова от редакцията на вестника са потърсили независима експертиза. Намерили реномирани европейски лаборатории и избрали френска, която работи с тяхното министерство на правосъдието и се използва дори в съда.

"Дадохме само записа на първия разговор. Когато разбраха, че става дума за премиер ни помолиха да забавят малко експертизата от първоначалните три дни. Платихме около 6000 евро, те ни я пратиха по електронната поща – сертифицирана и подписана, публикувана е и във вестника и в сайта. Заключението казва, че това е презапис, но в него разговорът е монолитен и не е изваждано и прибавяно нищо към него", подчерта Дачков.

Кристина Патрашкова от своя страна заяви, че записите са се появили, когато ГЕРБ са били в най-силната си година. Тя посочи, че нито една българска институция не се е наела с експертизата им, дори и БАН.

Патрашкова определи записа като скандален и недопустим за хора, заемали толкова високи места във властта. "Не съм си представяла в тези години и по времето, когато МВР беше на Цветан Цветанов някой да потвърди автентичността на тези записи", категорично заяви журналистката.

Скандалът около покойния собственик на пивоварна "Леденика" Михаил Михов – "Мишо Бирата" избухна през януари 2011 г. Тогава беше публикувана стенограма на телефонен разговор на тогавашния премиер на ГЕРБ Бойко Борисов и тогавашния директор на митниците Ваньо Танов. На записа се чува как Борисов иска да спре проверка на пивоварната като казва, че е поел ангажимент "да не закача" Мишо Бирата.

Прокуратурата образува досъдебно производство, но то беше спряно през 2012 година. След встъпването си в длъжност главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка дали делото е спряно основателно, след което то беше възобновено. Скандалният случай се разследва и от Временна анкетна комисия.

Самият Михаил Михов почина от инфаркт в хотел на Валентин Златев в град Правец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика