ДБ натисна ГЕРБ и ДПС с нова среща, на която да кажат за Митрофанова

2767
ДБ натисна ГЕРБ и ДПС с нова среща, на която да кажат за Митрофанова
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

ГЕРБ и ДПС замълчаха за поканата на руския посланик Елеонора Митрофанова на откриването на 48-ото Народно събрание. Това се случи на организационната среща преди откриването на парламента, каза Надежда Йорданова от ДБ в предаването "Лице в лице" по БТВ.

"Ние от „Демократична България“ остро възразихме срещу това госпожа Митрофанова да бъде поканена на тържественото събрание на заседанието на Народното събрание, на полагането на клетвата на избраните от хората представители, с мотива, че тя е посланик на страна-агресор", уточни тя, като допълни, че „Възраждане“ и БСП са възразили, но въпросът е останал дотам без повече коментари. "Единствените, които незабавно ни подкрепиха на това заседание бяха колегите от „Продължаваме промяната“, каза Йорданова. Запитана дали ГЕРБ и ДПс са взели отношение, тя отговори: „Имаше мълчание“.

Пресцентърът на парламента за казуса с Митрофанова: Още никой не е поканен

Към момента няма изпратена покана до нито един официален гост, съобщиха за Actualno.com от пресцентъра на Народното събрание. Поканите...

„Това е сериозен въпрос, тук не говорим само за едно нормално провеждане на протокол. Става въпрос за формиране на 48-ото Народно събрание при условия, когато в Европа има война, започната от Русия, която завзема територия от друга държава. За това става въпрос и с оглед и общественият дебат, който се повдигна „Демократична България“ днес отправи искане до главния секретар на Народното събрание да бъде свикана и проведена нова организационна среща, защото много е важно тържественото заседание на 48-ото НС да мине с достойнство, което се дължи на българския суверен, а не да се превръща в театър за политически цирк“, каза Йорданова, като уточни, че такава среща ще се проведе утре от 13 часа. .

Днес по-рано ГЕРБ обявиха позицията си относно присъствието на руския посланик на откриването на 48-ия парламент. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че депутатите на партията ще бойкотират първото заседание на НС, докато посланика на Руската федерация е в сградата на парламента.

Йорданова коментира реакцията на партията на Бойко Борисов. „Поведението на ГЕРБ в рамките на 24 часа от няколко различни представители на тази партия, която твърди, че евроатлантическа, ние виждаме различно говорене - не само от гледна точка на детайлите, но диаметрално противоположни становища", заяви тя, като призова с конкретни действия ГЕРБ да покажат къде точно стоят.

По повод новия парламент, Надежда Йорданова заяви, че “Демократична България” вече е готова да внесе още в първите дни над 20 законопроекта и решения, които ще съдържат 25 мерки за развитие на България. Сред тях са законопроектът, който ще позволи на българските домакинства да бъдат енергийно независими, както и този за разследване и по-голяма отчетност на главния прокурор. 

Борисов: Няма да влезем в парламента, ако Митрофанова е там (ВИДЕО)

Няма да влезем в парламента, ако госпожа Митрофанова дойде на откриването. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в изявление от центр...

“Говорим за мерки, защото в някои закони ще има по повече от една мярка, които по същество ще доведат до положителни промени в страната. Сред тези законопроекти и решения ще бъде и това за подпомагането на Украйна с оръжие”, коментира тя. 

Според нея предложеният законопроект за КПКОНПИ от служебния правосъден министър Крум Зарков има положителни елементи, които застъпват заложените още в проекта на “Демократична България” от 45-ото Народно събрание идеи за реформа на антикорупционния орган. Тя обаче смята, че обхватът на закона за установяване на конфликт на интереси трябва да е по-широк. 

По отношение на преговорите за ново правителство, Йорданова отново заяви, че “Демократична България” няма да подкрепи управление с мандат на ГЕРБ. Тя уточни, че въпреки уважението към медиаторите, предложени от ГЕРБ, се очаква да се водят разговори с хора, които имат ясен политически мандат и могат да поемат ясна политическа отговорност и ангажименти. “Всичко друго изглежда като пиар акция и отклоняване на вниманието”, каза тя.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Рашидов се опълчи на ГЕРБ за Митрофанова, уплаши се от война

Не е работа на един български политик да се занимава с дипломация. Така Вежди Рашидов от ГЕРБ коментира пред БНР спорът дали да бъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

И НСО се включи в хора: Отвърна на Кирил Петков за следящата го охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика