Делян Добрев: Няма да има батерии, няма да има и ТЕЦ-ове

4631
Делян Добрев: Няма да има батерии, няма да има и ТЕЦ-ове
Снимка: БГНЕС

Няма да има батерии, няма да има и ТЕЦ-ове. Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Той и изтъкна, че правителството на Кирил Петков при провеждането на преговорите за Плана за справедлив преход се е съгласило да се намалят въглеродните емисии с 40%, на база 2019 г.

Още: ГЕРБ показа таен списък за финансиране на спонсори на ПП-ДБ и иска оставки (ВИДЕО)

"Нашата информация, че Асен Василев е бил там еднолично и без да има позиция на държавата, се е съгласил да се включи този текст. Всичките ни проблеми идват от две изречения на 113-а страница. Само с две изречения може да се съсипе българската енергетика. В момента се случва точно това. Пише да се намалят въглеродните емисии с 40% в сравнение с 2019 г., а това е година, когато ТЕЦ-овете са работили малко. Да намалиш емисиите наполовина означава тези ТЕЦ-ове да работят 3 месеца в годината. Как ще оцелеят мините и ТЕЦ-овете, ако работят 3 месеца в годината, а плащат заплати за 12 месеца. ... Промените в Плана за справедлив преход бяха две - едната беше тази, а другата беше батериите. Ние още тогава казахме, че според нас това е била някаква разменна монета - ние да се съгласим да си затворим въглищните централи, ако ни отпуснат пари за батерии. Най-жалкото е, че тази седмица стана ясно, че и батерии няма да има поради други причини. Хем няма да има батерии, хем няма да има и ТЕЦ-ове".

Още: Борисов и Пеевски се разбраха с Василев, той обещал централите да работят до 2038 г. (ВИДЕО)

По думите на депутата от ГЕРБ "правителството се готви без търг и конкурс да похарчи 3,5 млрд. лева за фотоволтаици и батерии, които не разкриват работни места": "В списъка, който изтече тази седмица, са крайно съмнителни фирми, регистрирани в Люксембург и къде ли не още, на които никой не знае кои са собствениците. Този списък беше грижливо крит в продължение на месеци. Ние го видяхме, когато погледнахме докладната за Министерския съвет, знаете, че това беше точка за МС в сряда, който те отложиха. Управляващите не отричат, че го има този списък, а казаха, че е станала грешка. ... Този списък си остана в Плана, те изпратиха Плана със списъка".

Добрев подчерта, че средствата, които са за "Региони в преход", трябва да се харчат на базата на това колко и колко добре платени работни места ще разкрият: "Ние ще настояваме да има прозрачна процедура и основният критерий да е фирмите, които разкрият най-много и на-добре платени работни места, те да получат пари".

Още: Добрев смята, че отлагат бюджета, защото сметките не излизат (ВИДЕО)

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание коментира и отпадането на дерогацията за руски петрол от 1 октомври 2024 г.: "От дерогацията се облагодетелства само "Лукойл". С удължаването на дерогацията за руския петрол с още една година единственото, което правим, е да финансираме режима на Путин. Тази дерогация не ни трябваше".

"Лукойл" не е внесъл 1 стотинка във Фонда, въпреки че законът е в сила от 24 януари, посочи Делян Добрев и попита защо няколко правителства поред не изпълняват този закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика