Депутатите не намалиха нито заплатите, нито ваканциите си

3715
Депутатите не намалиха нито заплатите, нито ваканциите си
Снимка: БГНЕС

Със 65 гласа "За", 48 -"Против" и 55 "Въздържали се" Народното събрание отхвърли предложението на БСП за намаляване на депутатските привилегии. Само един депутат от партията на Веселин Марешки "Воля" гласува "Против".

Предложението на опозицията бе заложено в промяната на Правилника за организацията и дейността на парламента и бе подписано от 54 народни представители от Парламентарната група на „БСП за България“. От опозицията предлагаха основното възнаграждение на народните представители да бъде в размер на 2 976 лв. Размерът на възнаграждението е от края на 43-ото Народното събрание и идеята беше то да не подлежи на преизчисляване докрая на настоящия парламент. От БСП предлагаха още депутатите да почиват толкова, колкото и българските граждани, като изключение в предложението им правеше ваканцията на парламента през месец август.

Корнелия Нинова: Никъде не пише, че заплата се дава, за да не се краде

Никъде не пише, че заплата се дава, за да не се краде, дава се за труд, а има месеци, в които парламентът не приема нито един закон. То...

Дебатът "За" и "Против"

В рамките на дебата председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов коментира, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е участвала в 37 от 1000 гласувания. По думите му според коефициента ѝ на участие заплатата ѝ трябва да бъде 110, 20 лв. Колегата му Красимир Велчев обвини БСП, че уронва престижа на народния представил. Велчев подчерта, че депутатите не могат да избират кога да излизат отпуска и обърна внимание, че това не са равни права. Кирилов обясни, че това означава, че всичко над 111 лева е недобросъвестно получено от нея по Кодекса на труда. По време на изказването си Данаил Кирилов, цитиран от агенция "Фокус", подчерта, че българският парламент има най-много парламентарни заседания, спрямо всичките други парламенти в Европейския съюз.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува управляващите, че не са се сравнили с народа, а с германските депутати. Нинова заяви, че ГЕРБ не могат да компрометират и отменят резултата, че 91% от българите подкрепят предложението на БСП. Тя се обърна към колегите си от ГЕРБ и ги попита дали някой от тях може да каже, че техен избирател ги е изпратил в парламента, за да си увеличават заплатите на всеки три месеца.

"Преди време предложих да декларираме имуществото си, за да няма конфликт на интереси. Тогава един депутат от БСП заяви, че има 3600 лева в банка, но нищо не спомена за "Техноимпекс". Всеки един от нас би се отказал от заплатата си, ако беше получил по едно предприятие по време на приватизацията. Правете добро, но нека хората да не мислят, че не работим нищо, защото на мен например за едно участие в медиите ми отиват два часа да се подготвят. Така депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев обясни защо не трябва да има намаление на заплатите на депутатите.

НС ще гледа предложението на БСП за намаляване на депутатските привилегии

Парламентът ще разгледа предложението на БСП за намаляване на депутатските привилегии. Това предвижда програмата за работа на Народното...

"Пришки ми излязоха на ушите да слушам за "Техноимекс". Нека всички, участвали в приватизацията, да влязат в затвора. Но се оказа, че приватизацията на "Техноимпекс" е законна и се използва за дъвка", отвърна депутатът от БСП Тодор Байчев. Колегата му Филип Попов добави, че Велчев не осъзнава, че за работа четири дни в седмицата получава 8 пъти над минималната заплата и му припомни произведението на Христо Смирненски "Приказка за стълбата".

"Ако държавата върви добре и се развива, тогава и нашите заплати ще растат. Ако започнем като вас и направим заплатите 3 долара, тогава и нашите заплати ще са малки", опонира Велчев, който изтъкна, че сегашното правителство намалява размера на въшния дълг (бел. ред. - сега е 25% от БВП, третото най-ниско ниво в ЕС) и аргументът за теглени 16 млрд. лева заеми от третия кабинет на Бойко Борисов са несъстоятелни.

"БСП като искат да се изравним, да си приберат децата от училищата в Америка", каза Вежди Рашидов по време на дебатите. "Как не ви е срам?", попита Рашидов опозицията. "Май сте позабравили, че България е парламентарна република. 10 години съм бил министър, 10 години се научих да нося отговорност. Днес в най-отговорната институция вие се държите безотговорно", заяви Рашидов. Той заплаши БСП, че ще им изкара списъка от ходилите при Цветан Василев. "Събирайте пари и помагайте на бедните. Социализмът не може да се върне обратно", отбеляза още народният представител от ГЕРБ.

Депутатът от ПГ на ДПС Йордан Цонев обясни, че е гласувал "против" предложението на БСП за депутатските привилегии, "защото не бива да бъде подкрепяно самоунижението, което днес се устрои".

След като не пипнаха субсидиите си, депутатите се погрижиха и за заплатите си

Няма да има замразяване на депутатските заплати, на правителството, на президента и администрацията му. Това беше решено при второто че...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика