X
 
 

Димитър Бечев: София не трябва да подминава провокациите на Белград

1722 1
Димитър Бечев: София не трябва да подминава провокациите на Белград
Снимка: Getty Images
България трябва да отговори твърдо на сръбските провокации и да не ги подминава. Това заяви Димитър Бечев, преподавател в Университета на Северна Каролина.

Той коментира твърденията на сръбските власти, че българското разузнаване действа активно в Сърбия и застрашава нейната национална сигурност със своите действия. „На такива провокации трябва да се отговори твърдо и да не се подминават“, каза пред БНР експертът, който е автор на книгата „Русия се завръща на Балканите“.

Вучич: Сърбия ще запази военен неутралитет

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви пред заместник-министъра на външните работи на Руската Федерация Александър Грушков, че Бе...

Той смята, че отношенията между Сърбия и Русия ще продължат в същия дух, въпреки разразилия се шпионски скандал. „Не очаквам по сделките, които са сърцевината на отношенията, да има някакъв завой и промяна“, каза Бечев.

Според него нашият регион не е приоритет за руската външна политика. „Балканите са второстепенен въпрос, който от време на време възниква. Политиката на Русия е – "Балканите са слабо звено" и когато трябва да се осъществи натиск върху Запада, винаги там се намират пролуки. Русия няма същите ресурси като НАТО и ЕС и същата оферта към страните от региона“, отбеляза Бечев.

Решението на френския президент Еманюел Макрон да блокира евроинтеграцията на Македония е негативно.

„То подкопава ЕС и неговите усилия да налага стабилност и да помага на тези държави в региона да се реформират. Лек оптимист съм в дългосрочен план. За Северна Македония мнозинството държави-членки са за начало на преговорите. Изглежда ще се намери компромис, при който ще има ревизия на методологията за водене на преговори. Може би ще има зелена светлина за Северна Македония, Албания навярно ще остане да чака“.

Натиск от Сърбия с искане да се откажем от признаването на Косово

Сръбският министър Ненад Попович, отговарящ за иновациите и технологичното развитие, призова "правителството на България да преразгледа...

Според него трябва да има целенасочени усилия и ясна стратегия как да се помогне на Северна Македония да се справи с вътрешните проблеми. Тук е залогът за ЕС, категоричен е Димитър Бечев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Какво може да се очаква от страна с патологичен шовинизъм като Сърбия, след като има на територията си руска военна база и се въоръжава с руски оръжия ? Да не говорим, че през наша територия ще бъде снабдявана с руска газ. Безплатен обяд никъде няма. Просто Белград се превръща в Балкански сателитен център на Кремъл за руско влияние и руски хибридни операции и за тровене на отношенията между Българ виж още ›› ия и Македония и останалите Балкански страни. Ще бъде груба стратегическа грешка, подобна държава да се промъкне в ЕС!
Последно в Актуално