Дузина "зелени" защитаваха Черноморието в София

17120
Дузина "зелени" защитаваха Черноморието в София

Около десетина души се събраха край езерото "Ариана" в София в обявения час за начало на протеста срещу застрояването на Черноморието. Около 19,00 часа те потеглиха към парламента. По пътя се присъединиха още малко природозащитници. По време на протеста бяха пуснати две подписки. Едната за дългосрочно опазване на българското черноморско крайбрежие, адресирана до министър-председателя, до председателя на Народното събрание и до министъра на околната среда и водите. А втората подписка представляваше списък на избиратели, подкрепящи регистрацията на партия "Коалиция на зелените" за участие в изборите за членове на Европейския парламент от България.

Природозащитниците настояваха да се предприемат незабавно стъпки, с които да се гарантира дългосрочното опазване на българското черноморско крайбрежие и останалите диви плажове, дюни, влажни зони, крайморски степи. Друго искане беше Министерството на околната среда и водите да издаде заповеди за обявяване на 20-те защитени зони по местообитанията в района на българското черноморско крайбрежие със забрана за ново строителство в двукилометровата ивица от брега на морето, както и да бъде обявен парк "Българско Черноморие" (национален или природен) и серия от защитени местности, в това число района на къмпинг "Корал". Също така Министерството на земеделието и храните и Прокуратурата да предприемат стъпки за разваляне на всички сделки, в които попадат дюни, сключени след 1 януари 2008 година.

"Зелените" протестират, а АБВ и Меглена Кунева работят в неделния ден

Пореден протест на "Зелените" ще се проведе на езерото "Ариана" в София днес от 18,00 часа. Той отново е свързан със застрояването на м...

Природозащитниците настояваха и за реално прилагане на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие чрез отразяване кадастралните карти на дюните и на зоните "А" и "Б". Друго искане беше Народното събрание да наложи мораториум върху промяната на предназначението на горски и подземен фонд в крайморските зони от "Натура 2000" до изработване на цялостна визия за развитие на българското Черноморие, както и парламентът да приеме законови промени, за да се прекрати престъпното разграбване и унищожение на природния ресурс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика