Два дни ще заседава смесената българо-македонска комисия

3070
Два дни ще заседава смесената българо-македонска комисия
Снимка: iStock

Смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси на 21 и 22 октомври ще има 15-то заседание онлайн заради пандемията от коронавирус. Срещата е по време на предизборни кампании и в двете държави.

На предишното 14-то заседание, което беше на 10 и 11 юни, македонският екип в Комисията оцени, че са имали най-трудните разговори досега. През първия ден темата за обсъждане бяха учебниците по история и съгласуването на препоръките за тяхното подобряване, като двете страни обменяха идеи как да се стигне до решение, което би помогнало при изготвянето на препоръки за подобряване на историческото образование.

При обсъждането на съвместните чествания, Комисията откри дискусия и за Григор Пърличев. Членовете на Комисията обсъдиха и Гоце Делчев.

През двата дни тогава членовете на Комисията са обсъждали и съдържанието на Втория годишен доклад.

"Въпреки сериозните пречки в работата на Комисията, македонският екип остава ангажиран с решаването на историографски въпроси", информира Скопие.

Македонски учен: Историята, която се учи у нас, провокира конфликти в обществото

Историята, която се учи в основното и средното образование, трябва да развива критично мислене у децата, но в момента тя не изпълнява т...

Ако и двете страни смятат, че комисията трябва да постигне резултати, работата на тази комисия трябва да бъде отделена от преговорите за членство на РС Македония в ЕС. Това е двустранен спор между България и Македония, историографски спор и трябва да бъде оставен настрана от преговорите, само така ще се постигне някакъв резултат, каза Драги Георгиев, съпредседател на Съвместната македоно-българска комисия, като подчерта, че обвиненията за забавяне на работата на комисията от македонска страна са неоснователни.

По повод изявлението на премиера Зоран Заев за премахване на прилагателното „български“ от „българския фашисткия окупатор“ върху паметниците и в учебниците, той счита, че това е послание към България, че трябва да се разговаря за историческо помирение между двата народа.

Създаването на Съвместната македоно-българска комисия е в съответствие със Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписано между двете страни през 2017 г., а работата ѝ е една от точките от пътната карта 5+1 като възможно решение на спора с България и деблокиране на преговорите за присъединяване към ЕС. Пътната карта трябва да бъде готова до началото на ноември и трябва да съдържа решения, които да бъдат изпълнени в целия преговорен процес.

През 2021 г. се очаква Комисията да има пет заседания, днес 15-ото заседание е четвъртото от петте, предвидени за тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика