ЕП и правителствата на ЕС постигнаха напредък по дългоочакваното споразумение, което ще помогне на 14 милиона европейци

2499
ЕП и правителствата на ЕС постигнаха напредък по дългоочакваното споразумение, което ще помогне на 14 милиона европейци
Снимка: iStock/Guliver

На 16 декември Европейският парламент и правителствата на ЕС се споразумяха да актуализират правилата за координация на системите за социалното осигуряване, включително обезщетенията за безработица, дългосрочните грижи и семейните обезщетения, както и правилата за командироване на работници. Около 14 милиона жители на ЕС живеят или работят в друга държава-членка, а системите за социално осигуряване, които се прилагат към тях, се определят на национално ниво.

Системите за социално осигуряване се различават значително в различните държави-членки. Член 48 от Договора за функционирането на Европейския съюз предвижда тяхното координиране, но не и хармонизация. Съществуващото законодателство се нуждае от актуализиране, за да отрази промените на пазара на труда в националните системи за социално осигуряване и в съдебната практика на Съда на Европейските общности. След като бъдат одобрени, новите правила ще помогнат на милиони мобилни европейски работници като гарантират по-голяма социална сигурност.

Габриеле Бишоф, вицепрезидент  на S&D и преговарящ от името на Европейския парламент по координацията на социалното осигуряване, сподели:

„Днес е добър ден за европейските работници. След четири години интензивни преговори, най-накрая успяхме да приключим с прогресивно споразумение за по-добра координация на социалните обезщетения за мобилните работници в ЕС. Все повече и повече европейски граждани работят в друга държава от ЕС, което прави защитата на техните социални права от първостепенно значение. По-рано се договорихме за правила за по-добра защита на мобилните работници, нуждаещи се от дългосрочни грижи, семейни помощи и обезщетения за безработица.

„Ако работниците са командировани или изпратени в друга държава-членка, те остават свързани със системата за социално осигуряване на своята страна на произход. За съжаление, това твърде често води до измами и липса на застраховка срещу злополука, особено в строителния сектор. За предотвратяване на подобни случаи днес, осигурихме задължителна информация преди командироване на работници за строителния сектор.

„Също така засилихме правата на трансграничните работници, като гранични и сезонни работници, за осигуряване в друга държава от ЕС. Днешното споразумение ще донесе реален напредък за милиони европейци. Гордея се с това, което постигнахме и очакваме правителствата на ЕС да одобрят споразумението до края на годината, тъй като то внася повече яснота и справедливост в сферата на трудовата мобилност в ЕС“.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com