Финансовият министър не се плашел от "сянката на Дянков"

17618
Финансовият министър не се плашел от "сянката на Дянков"
Снимка: БГНЕС

"Не се страхувам от сянката на Симеон Дянков. Мисля, че имаше хубави неща, които правеше той, най-вече подтиквайки отделни министри към реформи, разбира се, в ролята си на вицепремиер". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, отговаряйки на въпрос на БНР дали се страхува от сянката на Симеон Дянков, чийто заместник беше в министерството на финансите.

Горанов все пак призна за слабости, допуснати от предишното управление на ГЕРБ (2009 - февруари 2013). "Ако се говори за някаква слабост в нашата работа тогава, тя идва от разбирането, че трябва да подчиним всички на фискалната консолидация. Това понякога водеше до небалансирани решения, свързани с трупането на просрочия", заяви финансовият министър. Той обясни тази политика с представата, че "можем бързо да постигнем минималните изисквания, за да бъдем допуснати в преддверието на еврозоната, така наречената ЕРМ-2. Сега сме с ясното съзнание, че сме далеч от това", каза Горанов и обеща, че ще "положим всички усилия да подчиним фиска, като един от последните монетарни инструменти, с които държавата разполага, на това да засилим инвестициите и потреблението".

Внасят до края на седмицата проекта на Бюджет 2015

До края на седмицата ще внесем законопроекта за „Бюджет 2015”, в който основен принцип е нормализиране на дефицита под 3%. ...

Правителството няма да пипа ДДС в никакъв случай. Няма да позволим с промени на ДДС да пълним бюджета, каза още финансовият министър в отговор на закана на Петър Кънев от БСП – лява България, че те няма да допуснат да се правят каквито и да е промени в ДДС. Практиката на бившият финансов министър Симеон Дянков да не връща ДДС на фирмите е безумна. Като опозиция ще следим много внимателно – не пипайте ДДС Практиката показва, че в края на годината обикновено невърнато ДДС е 200-250 млн. лв. , а имало и 700 млн., заяви Кънев.

Много са недоволни колегите от ГЕРБ, че по Коледа ще работят, но бюджетът трябва да е приет към 1 януари, увери министър Горанов. Той напомни, че в понеделник ще има извънредно заседание на парламента, за да се обсъди бюджетът. Първото гласуване също ще е на извънредно заседание, имаме готовност до края на годината да са приети и трите бюджета, които формират финансите на държавата – на НЗОК, на ДОО и бюджета за 2015 г., каза Горанов.

Петър Кънев препоръча още на финансовия министър да мисли не само за приходите, а и за разходите в държавата. Сред препоръките е министърът да помисли за командировките, за телефоните, които всяка година се подменят, за такса смет, която не може да се продължава да се плаща на данъчна основа. Също така за промени в Закона за счетоводството, посочи Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика