Георг Георгиев: Македонският език е възникнал на база на българския, няма какво да коментираме

4611
Георг Георгиев: Македонският език е възникнал на база на българския, няма какво да коментираме
Снимка: БГНЕС

България блокира преговорите за еврочленство на Северна Македония, докато съседите ни не се откажат от езиковите и историческите си претенции. Външният министър Екатерина Захариева обяви това на Съвет по общи въпроси на държавите членки вчера. Казваме "да" на Албания. Ето защо спираме Скопие: Екатерина Захариева: При сегашното положение не даваме зелена светлина за Северна Македония

Така България се оказа в позицията на единствената държава, която блокира преговорите със Северна Македония, въпреки че преди твърдо на тази позиция беше Франция, например. В същото време Германия се надява казусът да се разреши до края на председателството й на ЕС, а именно до края на годината. Следващата дата, на която ще се обсъжда еврочленството на Северна Македония е 8 декември.

Проф. Кирил Топалов: Едно обединява всички в Северна Македония - антибългарската злост

"Аз не коментирам политически, но от опита си като член на комисията – вече доста пъти ходихме в Скопие – гледам техните т...

Официална позиция на Северна Македония до момента по нашето вето до момента няма, "неофициална - чрез ноти или някакви съобщения - не съм чул. Само това, което излезе в публичното пространство", коментира пред btv зам.-външният министър Гоерг Георгиев и добави: "То не е ново. Позицията противоречи на това, което ние искаме да бъде постигнато като споразумение и за съжаление видяхме какъв е резултатът".

"Не става дума за това, някой да бъде държан за заложник. Ние ясно и високо трябва да кажем, че не спираме европейската интеграция на Северна Македония.Тъкмо напротив - винаги сме били много силен застъпник за тази европейска интеграция. Но тя не може да се случва за сметка на националните интереси на държавите членки на ЕС. И тогава, когато има много ясни условия, които биха могли да бъдат артикулирани и поставени в процеса на интеграция на дадена кандидатка - те трябва да бъдат изпълнявани. ", каза още той.

"Ние винаги сме били последователни в позицията си. Въпроси като езиковата норма е поставен още преди 2 десетилетия. Договорът за добросъседство е основата и за европейската, и за атлантическата интеграция. Онова, което искаме да се случи, трябва да се случи", отбеляза Георгиев.

По думите му има повишаващо се ниво на антибългаризма в Северна Македония.Той заяви, че преди повече от година се е забелязало, че е спряла да действа комисията по историческите въпроси. Имало е провокации и в медиите в Северната Македония, съпътстващи с неприятни коментари и от политици. В западната ни съседка имало и "една партия", която е антиевропейска и говори срещу България с гръмки изказвания. Същата тази поискала Каракачанов, Захариева и Андрей Ковачев да бъдат обявени за "персона нон грата".

Защо България да блокира Северна Македония за членство в ЕС, след като не го направи за НАТО?

Вето от страна на България срещу приемането на Република Северна Македония (РСМ) в Европейския съюз продължава да е твърде вероятно въп...

"Има исторически факти, които не могат да бъдат променени - т. нар. македонски език е възникнал на базата на българския. Няма какво да коментираме. Как е възникнал, това вече е работа на учените", категоричен беше Георг Георгиев по повод на твърденията на Македонската академия на науките и изкуствата, че езикът, който се говори в Северна Македония е на "няколкостотин години".

Имало е европейски държави, които са искали да направим компромис със Северна Македония и да дадем начало на преговорите за членство в ЕС, но ние компромис не можем да направим, заяви Георгиев, който отбеляза, че не става въпрос за натиск върху нашата страна.

Въпреки противоречията обаче България държи на евро-атлантическата интеграция на Северна Македония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Плажове вече по закон трябва да са достъпни хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика