ГЕРБ и Патриотите ще се договорят за правителство до 19 април

1236
ГЕРБ и Патриотите ще се договорят за правителство до 19 април
Снимка: БГНЕС

Ще сме готови навреме, до 19 април вероятно ще се договорим. Това каза Владислав Горанов от ГЕРБ за срещата им с Обединените патриоти, на която бе обсъждана възможността за съставянето на коалиционно правителство.

„Политическият процес, който тече в момента, е за формиране на стабилно и успешно 4-годишно управление, то предполага всички институционални решения, които се налагат като структура на МС и поименен състав, но не сме стигнали до там още“, обясни той и допълни, че в разговорите с патриотите не се говори за имена и министерства.

„Една от темите, по които имаме различия, е за пенсиите, но имаме достатъчно време да вървим един към друг в тази посока“, коментира Владислав Горанов.

„Работим върху законодателно решение, свързано с мажоритарни избори“, поясни той. „Ще бъдем заедно, но ще има теми, по които няма да мислим еднакво“, посочи Владислав Горанов и уточни, че темите, по които има разминавания, ще минават през дебат в парламента, предаде Фокус.

На въпрос дали се предвиждат разговори с партия „Воля“, той поясни: „Форматът на правителството и коалиционното споразумение се сключват между Обединените патриоти и ГЕРБ. Мисля, че това е достатъчно“.

В някои от секторите нямаме различия и сме се уточнили - сектор сигурност, темата за преодоляването на битовата престъпност. Това каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и съпредседател на коалиция "Обединение патриоти - НФСБ, "Атака" и ВМРО", коментирайки днешната им среща с преговорния екип на ГЕРБ.

„Разговорите продължават и са съвсем позитивни. В някои от точките на програмата имаме редакционни бележки, които сме предоставили на колегите от ГЕРБ“, обясни той.

Във връзка с искането на патриотите за пенсиите Красимир Каракачанов коментира: „Всичко за пенсиите е въпрос на сметки, консенсус и възможности. Не е тайна, че колегите от ГЕРБ имат една визия, а ние различна“.

„Отсега е ясно, че имаме разминаване по мажоритарния вот, но това не е тема, която може да развали сътрудничеството или да предотврати създаването на правителство. Въпросът за мажоритарните избори е приключен - ГЕРБ е за мажоритарни избори, ние сме против“, каза още лидерът на ВМРО.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" още си говорели само за програма, не за министерства

Говорим само за принципите на управление, за цялостна управленска програма в рамките на четиригодишен мандат. Не говорим още за министе...

Не сме коментирали нищо персонално, известно е само името на министър-председателя, добави той.

„Докато не изчистим темата с общата програма и въпросите, по които има нюанси в различията, няма да коментираме“, посочи той.

„Има редакционни неща от наша страна за външната политика. Моето мнение е, че България като външнополитически фактор трябва да акцентира на ролята си на Балканите като страна, която може да бъде локомотив за членството на други страни в НАТО и ЕС“, обясни Красимир Каракачанов. „Под една или друга форма това е заложено и в програмата на ГЕРБ. Разминавания, които могат да ни сблъскат, няма“, допълни той.

На въпрос дали иска да бъде министър на отбраната, той посочи: „Мога да искам да съм много неща, но въпросът е дали мога“.

„От името на Обединените патриоти не се предвиждат разговори с партия „Воля““, каза още лидерът на ВМРО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика