ГЕРБ обсъжда три варианта за оттегляне на Бойко Борисов

10445
ГЕРБ обсъжда три варианта за оттегляне на Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и висши кадри на ГЕРБ обмислят три варианта за излизане от кризата с антиправителствените протести, които продължават цяла седмица. Това съобщава БНР, като се позовава на информация от ръководството на партията.

Според съобщението - министър-председателят е провел среща с министри от кабинета си, на която е присъствал и кметът на Варна Иван Портних.

(Контра)протестът за Борисов - по-знаещ и от него?

Събирането на симпатизанти на ГЕРБ пред Министерския съвет миналия петък не е било контра на протестиращите пред Президентството, които...

Обсъдени са три опции за прекратяване на мандата на правителството "Борисое 3" или предизвикване на предсрочни избори заради исканията за оставка от страна на протестиращите.

Първият вариант предвижда разпускане на парламента и ранни избори в рамките на 2020 г. В тази хипотеза вотът ще се организира от служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. "Повечето от присъстващите са били на мнение, че вариантът е рисков за големите енергийни проекти на страната", се казва в репортажа на БНР.

По-рано днес премиерът Борисов също определи като нежелан вариантът със служебен кабинет, като изрази недоверие в представителите на администрацията на президента.

Вторият вариант, обсъждан от ГЕРБ, е да се назначи "преходно експертно правителство с нови министри и нов премиер" в рамките на мандата на 44 Народно събрание. За да се задейства тази процедура, депутатите от мнозинството биха могли да гласуват "въздържал се" при дебатите за вота на недоверие, който беше внесен от БСП. Това би довело до оставка на правителството на Бойко Борисов и задействане на процедурата за проучвателните мандати от президента. Първата по големина сила ГЕРБ би могла да предложи ново правителство, което да остане на власт до провеждането на редовните парламентарни избори през пролетта на 2021 г.

Нинова: Единственият изход е оставка на Борисов

Депутатите от парламентарната група на „БСП за България“ внесоха в деловодството на парламента вота на недоверие срещу каби...

Третият вариант предвижда смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на функциите му от вицепремиер. Този сценарий обаче също е оценен като рисков заради вероятността от продължаване на протестите.

Новината за обсъжданите варианти за оттегляне на Бойко Борисов от изпълнителната власт дойде малко след като той анонсира, че готви среща с коалиционните си партньори от "Обединени патриоти" и че предлага "консолидация" с опозиционните сили с цел довършване на парламентарния мандат.

Борисов посочи, че ще представи плановете си след провеждането на Европейския съвет в петък и събота. Дебатите и гласуването по вота на недоверие трябва да се проведат в следващата сряда.

Изтече нов запис с гласа на Бойко Борисов

Сайтът "АФЕРА" публикува нов аудиозапис на телефонен разговор с участието на Бойко Борисов. В него министър-председателят разговаря с б...

Информацията беше потвърдена и от главния редактор на ПИК Недялко Недялков, който използва за целта социалната мрежа Фейсбук. Но имало и четвърти обсъждан вариант - след вот на недоверие, който ГЕРБ отразява, да се направи вот на доверие и там партията на Борисов да се въздържи. След това президентът Румен Радев ще е принуден да раздава мандата наново и той пак ще се озове първо в ръцете на ГЕРБ, тъй като това е изискването по закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика