ГЕРБ опитва да скрие делата във ВАС

6456
ГЕРБ опитва да скрие делата във ВАС
Снимка: iStock/Guliver

Сблъсък между депутати и съдии се разигра в парламентарната правна комисия при разглеждането на поправки в Административно-процесуалния кодекс (АПК), предложени от ГЕРБ. С промените се засекретяват дела, гледани на последна инстанция във Върховния административен съд (ВАС), с аргумента, че така правосъдието ще стане по-бързо. Съдиите обаче се противопоставиха и обясниха, че процедурата ще стане още по-тежка.

Депутатите представиха компромисен вариант, според който съдът ще решава с определение дали заседанието да бъде открито или закрито, когато делото се гледа от тричленен състав. То няма да подлежи на обжалване. Ако страна по делото поиска заседанието да е открито, съдът ще се съобразява с това. Делото няма да може да е закрито и ако се гледа само на една инстанция или от петчленен съвет на ВАС.

Съдиите не искат европейска проверка на съдилищата

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще поиска от правителството да изтегли искането си за функционален анализ на Върховния...

Председателят на ВАС Георги Чолаков коментира, че Пленумът на съда поддържа сегашния ред. Заместничката му Теодора Николова изтъкна, че касационното производство в Европа е публично, а закриване на дела се допуска по изключение при нарушаване на обществения ред или на правата на гражданите. Николова посочи, че и без това натовареният ВАС щял да се затрудни допълнително, тъй като предварително ще разглежда съответното дело, за да реши да бъде открито или не.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ се държа рязко със съдиите и заяви, че не вярва на становището на Пленума им. "67 съдии са го подписали", подчерта Чолаков. Според Кирилов, ако се приеме компромисният вариант, общото правило ще бъде заседанието да бъде открито, тъй като всеки щял да иска да е така, пише Сега.

"Bъoбщe нe вяpвaм нa cтaнoвищeтo, зaявeнo oт плeнyмa нa BAC. He мe пpeкъcвaйтe, зaщoтo щe ви изгoня oт зaceдaниeтo! He ви нaпaдaм, нe ви oбвинявaм в лицeмepиe, нo aкo зaпoчнeтe дa paбoтитe пo дpyгия peд, тo мoжe би щe ви ce пpoмeни. Дaйтe тoгaвa гapaнция, чe плътни 10 минyти щe ни cлyшaтe cтpaнитe! Дa взeмeм дa въвeдeм aнглocaкcoнcкoтo пpaвo c жypитo, къдeтo вceки aктьop щe e нaй-дoбpият плeдиpaщ aдвoкaт! Но ще слушате и общественика Иван Петров, който пише по пет жалби дневно!", заяви Данаил Кирилов.

Комисията одобри и закритите заседания, и компромиса за откритите. Окончателната редакция ще стане ясна чак когато законопроектът влезе на второ четене в пленарната зала.

Решено: ВАС е само първа инстанция за законността на актове на правителството

Върховният административен съд (ВАС) е единствено първоинстанционна инстанция, когато се произнася по актове на Министерския съвет и на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com