ГЕРБ, ПФ и РБ с обединена позиция за президентското вето, мълчат каква е

1436
ГЕРБ, ПФ и РБ с обединена позиция за президентското вето, мълчат каква е
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ, Патриотичният фронт и Реформаторският блок са обединили позициите си за ветото на президента по текстове от Изборния кодекс. От парламентарните групи обаче запазиха мълчание за това какво точно са решили.

"Позициите ни са в интерес на всички български граждани без изключение и разбира се запазване стабилността и целостта на правителството и на парламентарното мнозинство", каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус". Той поясни, че гласуването на ветото ще бъде втора точка от утрешното парламентарно заседание.

Цветанов: Спокойни сме за формирането на мнозинството в парламента

Спокойни сме за формирането на мнозинството в сегашния парламент. Това каза на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан ...

На въпрос дали Патриотичният фронт са отстъпили от своите остри позиции към президентското вето, Цветанов коментира, че те, както и РБ и ГЕРБ се отнасят изключително сериозно към всички теми, които се обсъждат. "Недейте да смятате, че взимането на решенията, когато бъдат оповестявани публично, те са функция на нещо елементарно", каза той.

"Виждате, че вече близо две седмици ние ежедневно сме разговаряли по всички теми, които са свързани със законодателство и респективно с позицията на президента относно ветото, което беше наложено и позицията, която утре ще бъде изразена в пленарна зала от всичките парламентарни групи, които формираме парламентарното мнозинство“, каза Цветан Цветанов.

Същевременно днес правната комисия в Народното събрание прие ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстовете от Изборния кодекс, ограничаващи правото за гласуване на българите в чужбина.

По отношение на решението на Парламентарната правна комисия за президентското вето по текстове от Изборния кодекс, Цветанов посочи, че тя е имала мандат да се събере, да обсъжда и да вземе решение. "Утре ПГ на ГЕРБ ще се съобрази с решението, което е взето от тристранния формат, защото ние искаме стабилността да бъде устойчива и това минава чрез парламентарно мнозинство, което формират трите основни партии. Разбира се, се надяваме и на допълнителна подкрепа“, посочи Цветан Цветанов.

Той заяви още, че тези, които формират парламентарното мнозинство ще гласуват еднакво. Цветанов обясни още, че за Блокът не би могъл да говори в „цялата им цялост“. "Знаете, че в предложенията, които бяха направени от РБ и ГЕРБ, те бяха възприети от ПФ и в общи линии смятам, че постигнахме това, което всички ние очаквахме да бъде на финала“, уточни Цветанов. Председателят на ПГ на ГЕРБ поясни, че не са обсъждали сезирането на Конституционния съд по въпросите за референдума и темата не е обсъждана. По думите му, е имало достатъчно други теми за обсъждане, давайки пример с електронното управление.

Калфин смени тона - правителството изоставало в редица сектори

Още от самото начало на участието ни в управлението имаше различни становища за това. След година и половина стаж на правителството с...

"Ако ветото на президента за Изборния кодекс мине утре в пленарна зала, Патриотичния фронт спира подкрепата си на настоящото управление", заяви обаче Валери Симеонов, председател на НФСБ и председател на ПГ на ПФ в ефира на БНТ.

Но и по неговите думи трите политически сили имат една обща позиция. Според Симеонов те са обединени в това, че в текстовете на Изборния кодекс, който беше гласуван миналата седмица има пропуски, които налагат спешно изготвяне на нов закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс, с който тези пропуски да бъдат променени и коригирани.

Симеонов уточни, че много по-рисково според ПФ е да загубиш своята същност, да загубиш доверието на хората, които са гласували за теб и са те пратили в НС да изпълняваш точно тази програма, с която си влязъл в политиката. „Така, че ние няма да поемем този риск да предадем и изменим на нашите избиратели", уточни Валери Симеонов.

По думите му, става въпрос въобще за отхвърляне на чл. 14 от приетия вече Изборен кодекс със 139 гласа и това вето трябва да бъде отхвърлено, което е въпрос на принципна защита на своята позиция. „Защото не е въпрос на решение на ПФ или отстояването на интересите на ПФ, защото ПФ няма интереси в това управление. Но това са интересите на нашата родина. Ние не можем да допуснем продължаваща брутална намеса от Турция във вътрешните работи на суверенна България. И по този въпрос компромис не може да направим", каза още той.

„Нашите разговори са едно убеждаване на всяка една от групите, която се опитва да убеди другата в състоятелността и принципността на своите разбирания. Ние положихме максимални усилия с Красимир Каракачанов да обясним на нашите колеги, че вотът от Турция е много опасен и той трябва да бъде прекратен или по-скоро да го намалим максимално", добави Симеонов.

Цветанов: Не зная защо евентуалната кандидатура на Борисов развълнува толкова хората

"Има три сценария относно кандидатурата за президента на  ГЕРБ. Единият  е Цветан Цветанов да се опита да направи г-н Борисов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...