Правна комисия прие ветото на президента за ИК, само Патриотите "против"

1641
Правна комисия прие ветото на президента за ИК, само Патриотите "против"
Снимка: БГНЕС

Правната комисия в Народното събрание прие ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстовете от Изборния кодекс, ограничаващи правото за гласуване на българите в чужбина.

Решението беше взето след гласуване "за" или "против" върнатите текстове. Само депутатите Емил Димитров и Християн Митев от Патриотичния фронт подкрепиха оставането на спорните предложения. Трима от ДПС бяха "против", 7 народни представители се въздържаха.

Симеонов: Няма сделка "Изборен кодекс срещу антикорупционен закон"

Предсрочни избори ще има само тогава, когато някоя от трите партии – ГЕРБ, остатъкът от Реформаторския блок и Патриотичният фронт...

По време на дебатите депутатите обсъдиха както класирането на Поли Генова на конкурса „Евровизия“, така и „гласуването на Марс“.

Филип Попов от левицата заяви, че според него ветото е наложено върху всички нови текстове от новия Изборен кодекс, а не частично върху някои промени.

Депутатите от Патриотичния фронт, които са основни защитници на ограниченията за гласуване, категорично обявиха, че ветото трябва да бъде отхвърлено.

Емил Димитров-Ревизоро се загрижи за българите зад граница - за екипа на Христо Пимпирев и антарктиците ни, за студентите в Гренландия и Исландия, за българите на остров Пукет и на Малдивите, за българския екип с полет в Космоса, за тези, които пътуват под чужд флаг. "Как може да ограничим тези българи от правото им на глас", обърна се той към управляващите и добави: "Ами ако има някой български космонафт в Космоса, как ще гласува?"

Сценарист от "Шоуто на Слави" нападна Борисов и Плевнелиев – първият е СИК-аджия, вторият е недоразумение

И Бойко Борисов, и Росен Плевнелиев говорят глупости. Премиерът е човек, служил на сенчести групи като СИК. Този, който изпълнява длъжн...

От ДПС заявиха, че ще подкрепят ветото, но се оплакаха, че президентът е не е върнал и други текстове от Изборния кодекс - например забраната за политическа агитация на език, различен от българския.

В 16 ч. е насрочена среща между трите парламентарни групи от мнозинството - ГЕРБ, Реформаторсикя блок и Патриотичния фронт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика