Горанов за пенсионната реформа: Ние нямаме спор с никого по същество

19679
Горанов за пенсионната реформа: Ние нямаме спор с никого по същество
Снимка: БГНЕС

Ние нямаме битка с никого. Ние нямаме спор с никого по същество. Голяма част от дебата беше защо се прави бързо. Общо взето едни отлагани реформи могат да се правят бързо или да не се направят. Не можахме да получим аргумент против правото на избор. Ако не е форматирано добре, ще го надградим и то съвсем скоро, увери той във връзка с дебатите в пленарна зала. По този начин министърът на финансите Владислав Горанов коментира приетата вчера спорна пенсионна реформа.

Моделът на осигуряване у нас от началото на века, е тристълбов.

ГЕРБ няма да оттегли спорната пенсионна реформа

Не виждам причина да оттегляме това предложение (спорните поправки, касаещи парите за пенсия) – залата ще реши. Това каза пред жу...

"В първия стълб - солидарното осигуряване - е ясно какво се случва. Във втория стълб нямаме допълване, а имаме заместване, тоест при нас вторият стълб - допълнителното задължително пенсионно осигуряване, всъщност не се явява допълнително, защото вноската, която се отделя за него, е за сметка на вноската за първия стълб. Ако когато се създаваше моделът, беше взето решение осигурителните вноски на лицата, родени след 1959 година, задължително да се увеличат и тази сума да отиде в универсалните фондове, това щеше да е допълнително задължително пенсионно осигуряване. Сега имаме просто конкуренция на двата алтернативни модела за лицата, родени след 1959 година и преди 1959 година", припомни финансовият министър в ефира на Дарик радио.

Основният проблем в това е, че няма гаранция дали моделът в момента, в който лицата се пенсионират, ще покаже ефективност или не. "И ако ние го оставим задължителен, има голям риск в един момент да има претенция, че трябва да платим разликата", каза финансовият министър.

Лицата, които вече се осигуряват и са разпределени служебно, или са направили своя избор в универсалните пенсионни фондове, трябва да положат специални усилия, за да се върнат в НОИ.

„В противен случай те ще продължат да се осигуряват в съответните универсални фондове, които са избрали. Хората, които искат да напуснат фондовете, трябва да проявят активност. Винаги е било така”, коментира Владислав Горанов.

Плевнелиев ще даде шанс на спорната пенсионна реформа

Президентът Росен Плевнелиев няма да наложа вето върху приетите от парламента спорни пенсионни промени. Това обяви самият той в ефира н...

На въпрос дали в НОИ ще има лични партиди, както в частните фондове, министърът посочи, че това е въпрос на дебат. Той добави: "Досега, това, което мина като законодателни решения, предвижда, ако някой прояви инициатива и иска да се върне в държавното обществено осигуряване, да се върне в солидарния фонд в НОИ, няма лични партиди. Но пак казвам би могло да се вземе и такова решение - да се създаде универсален фонд, който се управлява от държавата. Аз не смятам, че това е най-удачното решение, но това ще е предмет на дебат от Нова година до 31 март".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика