Хората без полицейски опит от ДАНС превзеха МВР

37748
Хората без полицейски опит от ДАНС превзеха МВР
Снимка: БГНЕС

Какви професионалисти са хората в МВР? Този въпрос възникна след трагичната спецоперация в Лясковец от петък, 14 март. И ако се вярва на адвокатът Милен Шопов, то отговорът е "никакви".

Пред bTV Милен Шопов, който стана известен като един от активно протестиращите срещу кабинета "Орешарски", разказа как се назначават висшите ръководители във вътрешното министерство. Досега вече три пъти вътрешният министър Цветлин Йовчев е обявявал конкурс за "старши оперативен помощник на главния секретар", до този момент за общо 10 места.

Лазаров: Случаят „Лясковец” трябва да се обсъжда само в парламента

Само Народното събрание е място, където може да се проведе дебат както за действията, така и за бездействието на МВР при случилото се в...

"Съгласно изискванията на конкурса не се изисква първоначална професионална подготовка. Това означава, че хора, изцяло външни на системата, без опит, могат да постъпват на работа, и то директно, на отговорна длъжност от категория Б - категория, за която някои работят с десетилетия и пак не я получават", твърди юристът.

По закон редовите служители в МВР са от категориите Е и Д. Експертите са от категория Г и В. Ръководителите са категория Б. За да стигне до нея, обикновеният полицай трябва да е работил в системата най-малко 13 години, а хора, външни за системата, стават директно комисари от категория Б само след конкурс за старши оперативен помощник на главния секретар, поясни Шопов. Веднага след това част от тези хора били назначавани на ключови места, включително и като директори.

"В рамките на десетина календарни дни, от които поне два уикенда и един ден празник на МВР, назначените на длъжността са назначени на други длъжности в МВР, и то на изключително високи позиции. Единият става директор на така нареченото СДОТО - службата за следене и подслушвания (бел. ред. - Цветан Китов). Другият става директор на дирекция "Вътрешна сигурност" и третият е директор на дирекция "Инспекторат". За отбелязване е, че двама от назначените са кадри на ДАНС, а третият - освободен от Цветанов", обясни Милен Шопов.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев призна за схемата за назначения. По думите му честите назначения на старши оперативни помощници на главния секретар се налагат заради несъвършенствата на закона.

Румен Петков: В МВР няма истински полицаи във висшето ръководство

Кадровата политика е проблем на МВР, но не бива да се политизира всяко назначение. Това заяви бившият вътрешен министър Румен Петков. ...

"И това е практика, която е използвана много пъти", твърди Йовчев. Основната част от тези хора са от ДАНС, където преди години шеф бе Йовчев, а оттам дойдоха главният секретар Лазаров и някои от шефовете на дирекции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика