Христо Иванов не вижда основания за преосмисляне на позицията на България за Северна Македония

2341
Христо Иванов не вижда основания за преосмисляне на позицията на България за Северна Македония
Снимка: БГНЕС

Не виждам основание да преосмислим позицията си. Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отговори на журналистически въпрос в Народното събрание дали ще бъде просмисляна позицията на страната ни за вето на европейското бъдеще на Република Северна Македония. 

Той припомни позицията на ДБ за общия консенсус, който стои зад рамковата позиция на Народното събрание, потвърдена от КСНС при президента. 

"Размяната на реплики не е основание да се променя дългосрочната политика на България, която иска едновременно да постигне своите цели, маркирани в рамковата позиция, но и същевременно да подпомогне Северна Македония да стане член на ЕС, защото ние имаме собствен интерес и собствено основание те да не остават твърде дълго извън ЕС. От тази гледна точка смятаме, че трябва да се продължи да се работи активно, да има диалог и двете страни да внимаваме. Има много емоции, има много исторически наслагвания. Много лесно стават къси съединения от всякакво естество. Има много хора, които са заинтересовани отношенията между България и Северна Македония да не се развиват.От тази гледна точка трябва да кажа, че всички трябва да сме много внимателни и да си пестим думите", заяви още Иванов. 

Наивността на София спрямо Република Северна Македония може да предизвика трагедия

През последните месеци сме свидетели на безброй оптимистични изявления от страна на българския премиер Кирил Петков за бъдещето на отно...

Според него трябва да се грижим за националния интерес на страната. 

Той отговори на въпрос дали не следва България да има по-твърда политика към РСМ. "Трябва да имаме такава външна политика, която да отстои нашите приоритети, а не самоцелна външна политика. Това са различни неща. Ние трябва да си постигнем приоритетите. Един от тях е да бъдем заедно със северномакедонските ни събратя в европейското семейство", заяви още Иванов. 

Той отговори и на питане във връзка с твърденията от Скопие, че Иван Михайлов е фашист. "Не искайте от мен да давам историческа експертиза и оценки. Специално има данни за определено взаимодействие с Германия в този период, но не е това темата, която трябва да се превръща в политическия дневен ред. Моят призив е да се въздържаме от всякакви теми, образи ,лица, символи, които могат да се превърнат в източник на късо съединение", посочи съпредседателят на "Демократична България". 

Христо Иванов направи коментар и по темата с предоставяне на оръжия за Украйна.

Историята и Северна Македония - комунизмът още влияе, смята проф. Димитров

Върху работата на нашите експерти в съвместната комисия по историческите въпроси със Северна Македония няма никакъв натиск. Това заяви ...

"Ние, както знаете, сме внесли предложения в този смисъл в Народното събрание, което да даде мандат на правителството да окаже военна помощ на Украйна. Считаме, че е въпрос не просто на морална позиция, а на конкретен, прагматичен, национален интерес на България, да направим всичко възможно украинската страна да може да се защити срещу руската агресия. Това е най-бързият път към мира", допълни той.

По думите му от тази гледна точка в защита на българския национален интерес "Демократична България" е внесла такова предложение и ще настоява то да бъде гледано в парламента.

"Няма да приемем опитите той да бъде спрян в комисия. Отказваме да влизаме в риториката на размяна на червени линии, защото това не води до никъде. Водят до някъде конкретни аргументи и конкретно търсене на работещи решения. С ултиматуми работа не се върши. Ние сме отворени за диалог", добави Иванов. 

Според него, отчитайки различията, трябва коалиционните партньори да работят конструктивно и зряло, отчитайки аргументите  различията си. "Ние сме готови за избори. Нашата електорална база поредица от проучвания показват, че е стабилна. Представляваме не просто някакъв моментен сбор от избиратели, а много стабилна социална група. В този смисъл "Демократична България не се притеснява от избори изобщо, но за страната това няма да е добре", коментира Христо Иванов. По думите му това не можем да си го позволим като държава. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика