И парламентът ще се занимава с коронавируса

1415
И парламентът ще се занимава с коронавируса
Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще започне работа днес, 19 февруари, с изслушване на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и на министъра на вътрешните работи Младен Маринов относно резултата от изследването за зараза с новия китайски коронавирус в случая с украински гражданин, живеещ в Стара Загора, и предприетите мерки, както и как България се готви за такава епидемия, предаде БГНЕС. Припомняме, че тестът на украинеца е отрицателен.

Миналата седмица Ананиев участва в извънредното заседание на Съвета на здравните министри на ЕС в Брюксел, където заяви, че България е въвела ефективни мерки срещу коронавируса, съобразени с препоръките на Световната здравна организация (СЗО).

"Създадена е междуведомствена координация за недопускане разпространение на новия коронавирус, вкл. координация със службите за граничен контрол. Налице е координация и стройна организация на всички нива на системата за обществено здраве и между всички ключови лечебни заведения. Въведена е система за задължителна регистрация и събиране на информация. Всяко лице със съмнение за нов коронавирус задължително се хоспитализира и изолира в предварително определени болнични лечебни заведения. Предприети са ефективни мерки за информиране на обществеността. Открита е телефонна линия, на която гражданите могат да задават своите въпроси относно епидемията и да получат компетентен съвет от епидемиолог", заяви в Брюксел българският здравен министър.

Депутатите пак не се разбраха за машинното гласуване

Въпреки че народните представители, спешени от премиера Бойко Борисов, се събраха на спешно заседание на работната група за промените в...

Пред в. "24 часа", главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че всекидневно се поставят под карантина между 8 и 12 души. Средно толкова е броят на пристигащите у нас от страни от Азия, а тази мярка се прилага при всички, завръщащи се от там.

Карантината е 14 дни, като тя се налага на всички - и хора без никакви симптоми, и хора със симптоми, например по-висока температура. Тези, които нямат симптоми при влизане в България, са под карантина вкъщи. Тези, които имат някакви, отиват директно във ВМА за проследяване.

По време на домашната карантина хората трябва ежедневно да мерят температурата си и да следят за поява на зачервено гърло, кашлица, затруднено дишане. Дават им се и препоръки да стоят и спят в отделни помещения, да проветряват редовно, да се хранят по различно време от останалите, да избягват контакт лице в лице, редовно да почистват дръжки и общи повърхности, да използват отделни кърпи, да мият често ръцете си. Ако през периода на карантина въпреки това се появи симптом, засегнатият трябва да се обади на личния си лекар или на специално посочен му човек в РЗИ, ако няма няма личен лекар, за да бъде прегледан и при нужда да влезе в болница.

И още от парламентарния ден

Починалите от китайския вирус вече са над 2000

Починалите заради зараза с новия китайски коронавирус вече са над 2000. По официални данни те станаха 2010 души, от които само 6 са изв...

Работата на депутатите в пленарна зала ще продължи с процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), представянето и публичното оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по здравеопазването, както и на процедурата за избор от Народното събрание.

Както вече стана ясно, управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев освобождава поста през март. Тогава изтича неговият договор, тъй като той довършва мандата на предшественика си - професор Камен Плочев, който пък подаде оставка след скандал за дългове на Здравната каса към чужди болници.

Депутатите ще започнат работа в четвъртък с доклада за дейността на Временната анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая с хакерския пробив и теча на данни от Националната агенция по приходите (НАП). През юли 2019 г. базите с лични данни на НАП бяха пробити от хакери и ЕГН-та, имена и адреси на 5 милиона българи бяха откраднати. В края на месец август Комисията за защита на личните данни глоби Националната агенция по приходите с 5.1 млн. лв. НАП оспори наказателното постановление, а в парламента беше създадена Временната комисия за проверка на случая.

За атаката срещу приходната администрация в ареста с най-тежката мярка за неотклонение е собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров, който е обвинен в подбудителство за кибертероризъм. Освен това другото му обвинение е за организирана престъпна група с користна цел, на която е ръководител. В нея за участници са сочени търговският директор на фирмата Георги Янков и служителят Кристиян Бойков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика