И Плевнелиев зове македонците: Гарантирайте спокойствие!

6842
И Плевнелиев зове македонците: Гарантирайте спокойствие!
Снимка: БГНЕС

Определено се тревожа много от случващото се в Македония и апелираме към управляващи и опозиция там, че само с диалог трябва да решават проблемите си. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Улан Батор, Монголия, където е на официално посещение.

"Разбира се, нашите съболезнования към всички близки на загиналите, подчерта той. - Изразявам нашата съпричастност към институциите там, които трябва по демократичен начин и на база на законни действия, чувайки гражданското общество и отнасяйки се сериозно към техните справедливи искания, да гарантират спокойствие и стабилност, както и мирно решение. Последните новини, които получавам от Македония показват, че по-скоро ситуацията се успокоява, което е добре. Осъждаме абсолютно всички действия, които са в разрез със закона, независимо кой ги извършва. Апелираме към всички страни, които и да са те, защото все още има неидентифицирани участници в това напрежение, което беше създадено, че само с механизмите на диалога, на гражданските инициативи, на демократичните принципи, могат да се решават всички проблеми в Европа. Оръжията трябва отдавна да бъдат забравени като метод и механизъм за получаване на каквито и да било предимства".

Проблемът "Куманово" не е само на Македония, предупреди Лютви Местан

Лидерът на Движението за права и свободи Лютви Местан заяви, че събитията в македонския град Куманово актуализират българския етнически...

Росен Плевнелиев се надява македонските власти, политическият елит и партиите - било то опозиционни или част от правителството, да вземат своите отговорни решения. "Нашият апел към тях е генерално да се отнесат много сериозно към ситуацията, каза още президентът. - Безпринципното противопоставяне си спомняте до какво доведе две години в България - 5 правителства, три парламента, рязко намаляване на инвестициите и повишаване на нестабилността. Ние можем да предадем нашите уроци на нашите съседи, на нашите братя - а те са, че само с политически диалог и само с отговорно отношение към това какво казват гражданите, включително и към доказателствата, към данните, към фактите, ако има незаконно подслушване, ще се подобри ситуацията. Ако има недемократични методи и средства, използвани от управляващите - да, те трябва да си носят отговорността за това. Ако опозицията действа по недемократичен начин, също и тя ще носи своята отговорност за това. Ще го кажа с едно изречение - всички да покажат, че са демократи и че могат да решат проблемите си по един национално отговорен и правен начин. Разбира се, че трябва да се притесняваме от случващото се при съседите ни. България е активен участник във всичко случващо се и планиращо се в региона".

Плевнелиев напомни, че България е фактор в Югоизточна Европа. "Имаме своите амбиции и политика. Количеството меморандуми и споразумения за помощ от страна на България към държавите от Западните Балкани и техния път към евроинтеграция много мощно се увеличава, отбеляза държавният глава. - България ще поеме председателството на процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа само след две седмици. Всички президенти на 12 държави в този процес ще застанат заедно в Тирана, Албания и ние ще поемем от тази страна председателството. Като държавен глава се отнасям много амбициозно и отговорно към този процес. Това е най-легитимният формат и очевидно след две седмици ние ще дебатираме на най-високо ниво и случващото се в Македония. Искаме да поставим в дневния ред и много други теми, свързани с европейския енергиен съюз, регионалните енергийни борси, културното и бизнес сътрудничество. България ще подходи много амбициозно към идващото председателство и ще организира поредица от форуми".

Преди да коментира случващото се в Македония, президентът игра хоро с монголци - български възпитаници на наши висши учебни заведения. На предвидената с тях среща дойдоха над 100 монголски специалисти в различни области на икономиката, селското стопанство и изкуствата, част от тях вече са на високи позиции в обществото на бързо развиващата се държава. Те са членове на активното с дейността си Дружество на монголските граждани, завършили образованието си в България. Поводът за посещението от 10-и до 13-и май е 65-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни. В състава на нашата делегация е министърът на отбраната Николай Ненчев, зам.-министри, представители на бизнеса и медиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика