Искрен Митев, ПП: ГЕРБ имат интерес цените на горивата да са високи (ВИДЕО)

16559

На 18 юли президентът Румен Радев връчи на БСП третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. До него се стигна, след като "Продължаваме промяната" (ПП) не успя да събере подкрепа за нов коалиционен кабинет с премиер Асен Василев. Съвсем логично първите, към които "протегна ръка" БСП бяха именно ПП. Междувременно отцепниците от ИТН обявиха, че няма да подкрепят коалиция с партията на Слави Трифонов. Какво следва оттук насетне и ще се стигне ли отново до избори? Кои са "червените линии", които няма как да бъдат прекрачени? Тези и други въпроси коментираме в "Студио Actualno" с една от младите и най-колоритни фигури в 47-мото Народно събрание - Искрен Митев.

Чухме много думи като диалогичност, последователност и предвидимост, баланс - думи от ДБ, от БСП, които с щедрост предложиха премиерското място на ПП след като приеха третия мандат. Няма ли да се стигне пак до броене на депутати, за да има парламентарно мнозинство накрая и какви са ходовете, когато този момент настъпи?

Според мен трябва да добавим и отговорност. Предстоят много трудни месеци пред България. Ако се крием зад партиите си, зад политическите си позиции, а не поемем отговорноста си на народни представители, то ние няма да успеем да направим най-доброто за България, а именно - стабилно мнозинство, което да гарантира поне законите за промяна в съдебната система и законите свързани с ПВУ (Плана за възстановяване и устойчивост).

Ще седнете ли на една маса с ИТН или ще разчитате на независими депутати за постигане на парламентарно мнозинство?

Това, от което тръгваме е управленската и законодателна програма, която изготвихме заедно с БСП и ДБ. След това е разговора за личности в евентуален кабинет.

От ПП приемате премиерското място, предложено от БСП, но оставяте на тях отговорността да търсят 121 депутати...

В управляващата коалиция, в която бяхме 7 месеца, партията с най-много политически опит беше БСП, те успяха да не прекрачат определени червени линии, съобразявайки се с техния електорат. Смятам, че ако има партньор, които да прояви добра диалогичност това са БСП. Радвам се, че президента Радев връчи на тях третия мандат, а не на партии, които искат избори в тази много тежка ситуация.

Тежки думи към господин Трифонов отправихте: "Съжалявам, че г-н Трифонов се превръща във въплъщението на злото в България с това, което направи - дестабилизира едно управление, което имаше потенциала да направи истинска промяна." Ще бъдат ли забравени?

Аз съм израстнал с неговите песни. До голяма степен моето чуство за родолюбие е свързано с песните на Слави Трифонов. По някакъв начин се чуствах горд, че ще бъда част от един парламент, свързан със Слави Трифонов. Това, което видях като негови действия - той няколко пъти "дръпна шалтера" на правителството. За мен това беше много разочароващо и съвсем естествено го свързвам с Волдемор от Хари Потър. Там героят тръгва с добри намерения, но се превръща в най-голямото зло.

Според последните социологически проучвания на Тренд, но и на Алфа рисърч показват подобни данни - ПП са втора политическа сила. Не можем ли да тълкуваме всички ваши действия като една добра и безплатна предизборна кампания?

За мен е много хубаво, че това, което хората не знаят за резултатите на ПП са добрите неща, които сме направили. Когато горя с мои приятели, които не следят активно новини, много често чувам: "Вие нищо не сте направили". Това за мен е обнадеждаващо, защото резултатите тепърва ще се виждат и раз бират. Заради многото различни кризи и постоянната ни заетост, не ни остана време да комуникираме правилно с хората. Сега ако имаме избори, нашата задача ще бъде да покажем именно добрите действия, които сме направили.

Чуствам се горд, че само за 7 месеца успяхме да постигнем неща, които предни правителства с години не успяха, да кажем - увеличаването на пенсиите, "Капитан Андреево" или скъсването на газовата зависимостта от руски газ. 

Ще успеете ли да приемете тези 22 закона свързани с Плана за Възстановяване и устойчивост? Това ли ще е приоритет номер едно?

Приоритет в законодателната програма са промените в съдебната власт. Не бихме продължили каквито и да са преговори ако не се приеме закона за КПКОНПИ. Такива изслушвания на господин Гешев, като това от миналата седмица, ни напомниха кое всъщност е най- важното, което трябва да направим. Сега на второ четене влиза закон за промени на съдебната власт, които ще дадат възможност автономни разследвания, независими от нашата прокуратура, които ще дадат възможност за контрол.

Искате да смените състава на КЗК, защото по думите ви тя не функционира нормално, това не се случи - защо?

Единствения орган, който може да каже дали има монопол и картелни споразумения за цените на горивата - това е КЗК. Там са сложени хора (при цялото ми уважение към професионализма им) от политическа партия ГЕРБ и дори са в близки роднински отношения с народни представители от ГЕРБ. Кой има интерес да са високи цените на горивата и да казва, че ние не правим нищо за цените на горивата? ГЕРБ.

Кой е в КЗК? Роднини на ГЕРБ. (Председателят на КЗК Юлия Ненкова е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков - ред.бел.)

Канили сме многократно госпожа Ненкова на изслушване, но до колкото знам има здравословни проблеми, надявам се да е добре.

Какво може да се случи за да направите тези промени?

Трябва да се смени съставът. Законът е входиран, но когато сме искали определени законодателни промени да бъдат гласувани - опозицията не влизаха в зала и нямаше кворум.

Остана ли ви време за други промени? На определени постове оцеляха назначения на ГЕРБ, а в други кресла седнаха знакови персони от ерата на Борисов – централната банка все още се ръководи от старите кадри с изтекли мандати – гуверньора Димитър Радев и двама от подгласниците му, със стари шефове и изтекли и изтичащи мандати са Сметната палата, Фискалният съвет, и др.) Или различавате екперти сред тях, които не трябва да се сменят?

Има хора в администрацията, които са много съвестни, които работят добре, които наистина могат да свършат работа. Идвайки на власт и махайки всички е много голяма грешка. Ако хората мислят, че администрацията не работи - тя не работи само в някаква част, но има едни хора, които работят много добре. Пример за нашата оценка за работата на администрацията е повишението на заплатите на администрацията на народното събрание, което гласувахме с бюджета. Те обаче са толкова отдадени на това което правят, че те са отказали тази индексация на заплатите си, за да може тези пари да бъдат насочени към Фонд ремонт, за да се ремонтира сградата на народното събрание.

Има хора в АПИ, които имат по 10 000 часа извънреден труд, който не е платен от държавата и аз познавам такива.

Има хора, които нищо не правят в администрацията - да. Има хора, които са просто шампионите на страната. България се движи от администрацията. Не можеш просто да влезеш и да уволниш всички.

Ще сложи ли Искрен Митев от ПП вратовръзка с лика на Слави Трифонов? Вижте във видеото!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю