Ивайло Мирчев: Ще се стремим към 3% бюджетен дефицит

1310
Ивайло Мирчев: Ще се стремим към 3% бюджетен дефицит
Снимка: ПЦ на Демократична България

“И при най-негативния сценарий за бюджета, ние ще се стремим към 3% бюджетен дефицит.” Това заяви в интервю за “Въпросите” по ТВ1 водачът на листата на ПП-ДБ в Добрич Ивайло Мирчев.

Според него топката е била вдигната към ГЕРБ и политическите опоненти са пресолили манджата, като са изопачили регулярен  доклад на Министерството на финансите, всявайки страхове за фалит на държавата и дори за промяна на валутния курс лев - евро. И е убеден, че авторите на тази афера са същите, макар и от различни партии, както и авторите на заклинанията от миналата година, че без руски газ не можем и ще сме на студено и тъмно през зимата.

Саботаж на платформата "Ти броиш": Откриха хиляди фалшиви застъпници

Установен е опит за саботаж на платформата "Ти броиш", която се превърна в доказан метод за гарантиране на максимално честни избори и к...

Мирчев смята, че бюджетът ще бъде изправен пред сериозни предизвикателства тази година, но очаква данните за изпълнението му през първото тримесечие да покрият прогнозните. Той напомни, че “Демократична България” и ГЕРБ-СДС са спрели всички авантюристични предложения в бюджета в края на миналата година. По думите му, ако те бяха приети, дефицитът сега щеше да  е 10-11%. 

“Демократична България” може да гарантира разумните решения и стабилност на бъдещия парламент”, каза Мирчев. Той е убеден, че повишението на пенсиите е трябвало да бъде направено заради сериозното им изоставане през годините. И че държавата трябва да си събере данъците от всички длъжници. Но отново подчерта, че “коалиция ПП-ДБ ще направи всичко възможно България да има  един много балансиран бюджет”. 

“Президентът все по-уверено марширува по ръба на българската конституция”, каза още политикът от ПП-ДБ. Той напомни, че Народното събрание е върховният орган на власт в страната и в края на миналата година то взе решение не за еднократна военно-техническа помощ за Украйна, а за постоянни усилия. Президентът обаче заяви, че докато на власт е служебното правителство, повече няма да пращаме нищо. 

Според Мирчев държавният глава има право да е русофил, путинофил или какъвто и да е, но не и да насажда страх, че едва ли не утре Русия ще направи десант у нас, нито има право да е против националния интерес. “Трябва както да сме на правилната страна на историята, така и да модернизираме армията си”, категоричен е водачът на Добричката листа на ПП-ДБ. И предупреди, че България е на път да загуби времето да модернизира армията си. 

Ивайло Мирчев: Хага да даде Путин на Гешев и той ще го спаси

“След като Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на президента Путин, най-добре е той да бъде предаден на...

Той даде за пример старите МиГ-29, които Словакия предаде на Украйна и получи от САЩ нови супермодерни хеликоптери, на цена ⅓ от стойността им. Базирайки се на свои разговори като депутат с украински представители, той е убеден, че нашите МиГ-29, които не летят и не можем да ползваме, Украйна може да ремонтира и използва. 

По думите му, все още можем да се възползваме и от американския  ресурс от 250 млн. евро, предназначен за България, ако решим да  предоставим старо съветско оръжие на Украйна. “Ние сме най-големия склад за старо съветско оръжие в Европа. И независимо от политическите боричкания, по отношение на националния интерес трябва да гледаме в една посока”, заяви Ивайло Мирчев. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика