Иван Христанов: Ако изпълним решението на ВАС, ще направим "Евролаб" монополист на границата

5676
Иван Христанов: Ако изпълним решението на ВАС, ще направим "Евролаб" монополист на границата
Снимка: Actualno.com

В момента "Евролаб" са на границата - но в обхвата на дейността, която им е разрешена - т.нар "лице, отговорно за товара. Във всички останали форми за действие, на които си бяха свикнали през последните години - не са. Това заяви пред БНТ заместник-министър Иван Христанов.

"Съдът настоява, че товаро-разтоварващата дейност, която е и най-доходоносна, е част от дейността на лицето, отговорно за товара. Доста внимателно изучаваме норамтивните актове и в директивите трудно установяваме подобна връзка. Това поражда доълнителни въпроси, които изпращаме към съда за тълкуване и ако те не ни отговорят, ще се обърнем към Европейския съд".

Иван Христанов: Контролът на турската граница за храните е завишен

В момента парите отиват в българската държавата и няма частна лаборатория на ГКПП „Капитан Андреево“. Не може да продължава...

По думите му ако се изпълни сегашното решение на съда, се създава монополна структура, която не позволява на равнопоставени на "Евролаб" лица като БАБХ да извършват същата дейност и това трябва да се предотврати.

"И не само - има регистрирани множество фирми, получихме заявки от компании и вносители, които също казват, че саи искат да си разтоварват камионите. Това поражда доста оперативни затруднения - не е толкова лесно, колкото изглежда на хартия."

По думите му преждевременното пускане на прессъобщение преди решението на съда намеква, че, едва ли не БАБХ са нарушители на закона и създава предпоставки за спекулации.

През седмицата ВАС реши да възстанови дейността на частната лаборатория "Евролаб" на "Капитан Андреево". Тя беше отстранена от правителството на Кирил Петков с обвинения, че за 10 години България е загубила 1 милиард лева от това, че проверките на вноса и износа на храни са правени от частна фирма.

От 20 май Агенцията по храните пое всички етапи от извършвания на границата с Турция фитосанитарен и ветеринарен контрол върху стоки. Темата в "Говори сега" коментира заместник-министърът на земеделието Иван Христанов. Припомняме, че през седмицата ВАС реши да възстанови дейността на частната лаборатория "Евролаб" на "Капитан Андреево". Тя беше отстранена от правителството на Кирил Петков с обвинения, че за 10 години България е загубила 1 милиард лева от това, че проверките на вноса и износа на храни са правени от частна фирма.

Документи за злоупотребите на Капитан Андреево са дадени на ГДБОП

Зам.-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов внесе в ГДБОП документи за нарушения на граничен пункт "Капитан Андреево". При...

От 20 май Агенцията по храните пое всички етапи от извършвания на границата с Турция фитосанитарен и ветеринарен контрол върху стоки. Темата в "Говори сега" коментира заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

"Всеки ден излизат нови данни за незаконни схеми - включително сигнали от турска страна. Фирми износители са били принуждавани да подписват нерегламентирани договори. А собственици на засегнати фирми вносители ще свидетелстват в ГДБОП утре, защото 10 години са били принуждавани да плащат за услуги, които не са им предоставяни", обяви Христанов.

"Има регламенти, които казват как се извършва граничен контрол, така че към ЕС да се минизизира постъпването на храни с нерегламентирани пестициди. Продължаваме работа и полагаме всички усилия да утвърдим БАБХ като гарант на това качество", каза още заместник-министърът.

Поведението на ИТН продължава да е много странно - така Иван Христанов коментира политическото напрежение от последните дни. "Продължаваме да не знаем как става процесът на вземане на решения - част от някакъв запис изтича до някакъв лидер и той казва "отказвам се". Доколкото знам, са подадени фрагменти от записа, не целият. Те не са разговаряли", уточни той.

ПП продължава да настоява, че мандатът трябва да бъде реализиран, но не всички карти са при тях и могат единствено да се опитват да убеждават останалите, каза Христанов.

БАБХ с анализ: В пъти повече храни с пестициди от Турция са минавали през границата по времето на Борисов

Стоящите зад частната фирма "Евролаб 2011", които осъществяваха фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево" през последното десет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика