Иван Костов: Русия никога няма да направи Първанов шеф на "Газпром", България е нищожна цел за нея

16982
Иван Костов: Русия никога няма да направи Първанов шеф на "Газпром", България е нищожна цел за нея
Снимка: БГНЕС

България е „нищожна цел“ за Русия, що се отнася до средствата, които Москва влива в Европа за купуване на агенти на влияние като политици, журналисти и експерти. Това мнение изрази бившият премиер (1997-2001 г.) Иван Костов в интервю за БНР. 

Според бившия премиер България е „нищожна цел“ за Русия, що се отнася до средствата, които Москва влива в Европа за купуване на агенти на влияние като политици, журналисти и експерти. Костов е на мнение, че в страната ни няма мнозинство от последователи на Владимир Путин.
"Канцлери, министри, лордове, всички са по някакви високоплатени позиции. Това показва, че за Русия България е нищожна цел. Тя никога няма да направи Георги Първанов шеф на "Газпром" или ръководител на големите богати руски компании", каза Костов в интервю за БНР, като даде за пример описаните схеми на злоупотреба с власт в книгата "Хората на Путин" от Катрин Белтън.България е „нищожна цел“ за Русия, що се отнася до средствата, които Москва влива в Европа за купуване на агенти на влияние като политици, журналисти и експерти. Костов е на мнение, че в страната ни няма мнозинство от последователи на Владимир Путин. Това мнение изрази бившият премиер (1997-2001 г.) Иван Костов в интервю за БНР. 

"Канцлери, министри, лордове, всички са по някакви високоплатени позиции. Това показва, че за Русия България е нищожна цел. Тя никога няма да направи Георги Първанов шеф на "Газпром" или ръководител на големите богати руски компании", каза Костов, като даде за пример схемите на злоупотреба с власт в книгата "Хората на Путин" от Катрин Белтън. Бившият премиер вероятно визираше и някогашния канцлер на Германия Герхард Шрьодер - вижте тук защо.

Иван Костов: Имат ли съвест тези, които се възхищават на терориста Путин?

Имам много въпроси към тези българи, които одобряват действията на Русия. Нека предизвикаме възхитените от Путин на дебат, нека отговар...

Костов е на мнение, че в страната ни няма мнозинство от последователи на Владимир Путин.

"Къде са големите позиционирани говорители? Къде е Първанов? Къде е Станишев, който казваше, че "всички сме виновни" за войната? Къде е Симеон Сакскобургготски, който си каза приказката "С ЕС, но не срещу Русия", но непрекъснато подаваше към Русия? Къде е Румен Радев да говори? Защо сега говорят по-скоро хора, които се представят за общественици, за някакви експерти и политолози, но техните гласове са много слаби в сравнение с тези, които упрекнах, че позициите им са като на руски агенти на влияние в България? Няма ги, защото усещат промяната в съотношението на силите вътре в обществото", аргументира се Костов за тезата си.

Иван Костов: Цените у нас са резултат от агресията на Русия

Инфлацията в момента е породена от руската агресия спрямо Украйна. Това стана ясно от думите на бившия премиер Иван Костов в интервю за...

"Не може един политик да не е чувствителен към това. Знае, че ако се обади сега, ще бъде завинаги зачеркнат. Политиците, които имат какво да губят, те мълчат", каза бившият премиер.

"Преходът ще завърши тогава, когато гражданското общество стане по-голямо от посткомунистическата общност", каза той и даде пример с историческата промяна, която се случва в Германия и в други страни от Европа след началото на войната в Украйна на 24 февруари.

"Сега изглежда, че има криза на лидери, но тези хора, макар да нямат тези качества, направиха нещо неочаквано от никого - те се обединиха и застанаха зад Украйна. Те загърбиха огромни интереси на своите държави. Аз не знам дали някой в България си представя какви огромни интереси на Германия са жертвани в този момент. Това са милиарди съсипани средства. Това не е нашият АЕЦ "Белене" - това са огромни проекти като "Северен поток 1 и 2", газохранилища, огромни експортни и импортни връзки с Русия", каза той.

"На тези кризисни процеси заложи Путин. Тези слаби лидери не могат да удържат и консолидират. Но те го консолидираха. Защото отдолу, в общественото мнение има огромна симпатия към нападнатата Украйна", заяви Костов.

На 26 септември в зала 3 на НДК ще бъде представена новата книга на Иван Костов - "Политиката отвътре". "Политиката вкарва сега много хора в своя оборот, правейки ги зам.-министри, министри, депутати. Но те нямат политическо минало, нямат политическо битие, преди да станат такива. Идеята ми е тези, които ще влизат в политиката, да знаят какво ги очаква вътре и какво тя очаква от тях. А тя очаква доста отговорност от тях, да вземат решения, да правят трудни избори. Много често трябва да избират между два лоши варианта", каза още той и даде пример с решението си за осигуряване на въздушен коридор за НАТО за спиране на Слободан Милошевич през 1999 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com