Изборният процес протича нормално и в страната

1265
Изборният процес протича нормално и в страната
Снимка: БГНЕС

Изборният ден в област Плевен започна нормално и в спокойна обстановка. Това съобщи за БТА Василка Митева, председател на Районната избирателна комисия в Плевен.

Всички 402 секционни избирателни комисии са започнали работа като в четири членовете са с един по-малко. Става въпрос за две секции в община Плевен и за две в Червен бряг. Според Митева работата в тези четири секции не е възпрепятствана, тъй като ръководството е в пълен състав.

Три машини дадоха проблеми във Великотърновско

Проблем с една от машините за гласуване в Дебелец. Великотърновският град традиционно има проблеми с машините на изборите. Днес една от...

На втория тур на президентските избори в област Плевен секционните комисии са с две по-малко. "Закрити са секции в община Левски, които на изборите миналата неделя са приемали гласовете на болни от COVID-19 в болницата и на избиратели под карантина", обясни председателят на РИК - Плевен.

В областта в 272 секции вотът ще е с една машина, а в 72 - с две машини. Общо са доставени 238 000 бюлетини за балотажа. Според избирателните списъци имащите

право на глас в Плевенско са над 236 000. В Пазарджишка област изборният ден е започнал нормално и в спокойна обстановка, съобщи за БТА говорителят на Районната избирателна комисия Антони Върбев. Всички 379 секции са отворили навреме. Не са констатирани проблеми с машините за гласуване. Общо 238 049 жители на областта имат право на глас на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент.

В област Русе вторият тур на изборите за президент и вицепрезидент започна нормално, като до 7.50 часа не са постъпвали сигнали за нарушения или неотворени секции, чийто общ брой е 342, съобщи председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ в Русе Милена Хинкова.

Тя обясни, че към момента няма проблем с машините. В две секции в региона не са се явили по един член от комисия, но това не е попречило на началото на изборния ден. Организира се тяхната замяна. Към РИК работи и онлайн платформа, която улеснява членовете на секционните комисии в община Русе при предаването на данни в деня на вота. Вместо да звънят по телефона, те попълват информация за началото на изборния ден, за неговия край и за избирателната активност.

Конституционалист очаква бързо обработване на резултатите от балотажа

Конституционалистът Симона Велева предполага, че бързо ще се обработят резултатите от балотажа и най-късно до вторник да е ясен резулта...

Гласуването е машинно в секциите с повече от 300 избиратели, като за Русенско те са 292. В 48 от тях са осигурени по две машини - 43 са в община Русе, две са в Бяла и по една в Две могили и в селата Долна Студена и Новград.

Осемнадесет са допълнително разкритите места за гласуване. Те се намират в домове за възрастни хора, следствения арест, болници, Центъра за психично здраве. Има шест мобилни секции за хора с физически увреждания - по две в Русе, Бяла и Ценово, както и шест ковид секции, от които две са подвижни.

Избирателите с право на глас в областта са 203 116. За община Русе броят им е 144 506. Четири социологически агенции ще следят изборния резултат в крайдунавския град по метода "екзитпол". От полицията информираха, че повече от 400 служители на МВР бдят за сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите в региона в деня на вота.

В Монтана, Варна, Бургас, Перник, Благоевград, Дупница и Пловдив изборният ден също започна спокойно. 

Още: Лозан Панов: Изборите, които направих, не могат да спечелят президентски мандат

Ахмед Доган гласува първи на балотажа

Ахмед Доган упражни правото си на глас рано тази сутрин. Почетният председател на ДПС по традиция бе един от първите, упражнили правото...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика