Жената тропа с краче и иска да ходи на шопинг в Милано: Политолог за ротацията и заплахите за нови избори

3376
Жената тропа с краче и иска да ходи на шопинг в Милано: Политолог за ротацията и заплахите за нови избори
Снимка: Колаж/Actualno.com

Мария Габриел е квалифицирана за външен министър, но наистина ще й дойде в повече. Има логика двете позиции да са разделени. Но тя е работохолик. Що се отнася до заплахите за нови избори, то това е здравословно. Това е семейна динамика – жената тропа с краче е иска да ходи на шопинг в Минлано. Жената е ПП-ДБ, а ГЕРБ са спонсорите. Ще повикат, ще се подърпат и ще се харесат пак. Дали ще има шопинг, ще видим, но ще има страст във връзката. Това мнение изрази в политологът Харалан Александров в ефира на Нова телевизия относно споровете между ПП-ДБ и ГЕРБ преди ротацията.

ОЩЕ: Николай Денков: Не искам поста на външен министър

Това, което притеснява Александров, е казаното от Кирил Петков. "Той има травматичен прочит на връзката. Никой не твърди, че те са наведени, напротив - те на ръце ги носят, а той казва, че никога не са се навеждали. Което ме кара да мисля, че има вътрешно-травматично преживяване от този особен брак", смята Александров.

„Очевидно сме на пазар“, каза Евелина Славкова. Тя също е на мнение, че няма да се иде на предсрочни избори. „Най-вероятно ще се стигне до компромис и ГЕРБ ще предложат друг кандидат за този пост. Големият въпрос е дали ще има и други промени. През този един месец до ротацията ще има много конфликти. Проблемът е, че не се знае какви промени ще има и държавата спира да работи. Нито един министър не знае дали ще остане на поста си и работата спира“, каза тя.

"Не виждам реална заплаха за нови избори. Ще се застине в някакъв компромис, но няма да е решението, което се иска от ГЕРБ. Съвместяването на двете длъжности ще направи Мария Габирел второ качество премиер. Един външен министър трябва да пътува. Иначе искането на ГЕРБ е оправдано", смята Светослав Малинов.

ОЩЕ: Борисов: Постът външен министър може да развали ротацията (ВИДЕО)

Според Андрей Райчев напрежението е много високо и разцепва. Той даде пример с БСП и „Възраждане“, които се разцепиха заради избора на председател на СОС.

"При цялото напрежение има симетрия. За Борисов е важно да има външен министър. Той сложи самият себе си за шеф на външната комисия. Той чака новото време. По-вероятно е Борисов да спечели, защото за него това е важно, докато за ПП е важно да оцеляват пропагандно. Когато тръгваше сглобката изглеждаше, че Борисов е наивникът, който се съгласява Габриел да стане втора, а Денков първи. Дори много хора се съмняваха, че въобще сглобката ще има ротация. Но сега се оказа, че това е кяр. Защото в края на ротацията да имаш премиер, който е някакси невинен, а министри, които подлежат на критика, е по-изгодно. Обстановката е изгодна за Борисов, но за него е важно да спечели и смятам, че той ще го направи. Дали позициите на премиер и външен министър ще се съчетават от един човек, или по-разумното от двама, е отделен въпрос, но Борисов иска контрол върху това място и ще го получи", смята Райчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика