Кантората на Бориславова донесла 120 хил. лв. преки ползи на ББР, твърдят от банката

8837
Кантората на Бориславова донесла 120 хил. лв. преки ползи на ББР, твърдят от банката
Снимка: БГНЕС

Ръководството на Българската банка за развитие (ББР) ще продължи да оказва пълно съдействие на прокуратурата по образуваното досъдебно производство във връзка с договора за правно обслужване от кантората, в която е работила Лена Бориславова преди влизането си в политиката.

Става въпрос за адвокатското дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, което е разследвано за "съзнателно сключване от длъжностно лице на неизгодна сделка", според държавното обвинение. ББР твърди в позиция, разпространена до медиите, че договорът с кантората е сключен законосъобразно и в рамките на правомощията на банката на 1 юли 2021 г.

Георги Първанов за Лена Бориславова: Тази дама, като е казала "А", да каже и "Б"

Депутатът Владимир Маринов е входирал искане до председателя на Народното събрание да му предостави докладите и всички съпътстващи доку...

"Целта на договора бе да гарантира правната защита на банката след напускането без спазване на предизвестие на началника на управление „Правно“ в ББР, както и на още двама ключови експерти в края на юни 2021 г. Договорът с адвокатското дружество е прекратен три месеца по-късно, след назначаването на нов началник на управление „Правно“", допълват от ББР.

"С помощта на адвокатското дружество е спряно изплащането на обезщетения при напускане, с което за банката са реализирани преки ползи в размер на 120 хил. лв., многократно надхвърлящи стойността на правните услуги, предоставени за тримесечния период на действие на договора. На ББР бе оказвано ежедневно съдействие и по редица оперативни въпроси, свързани с промени в нормативната уредба, регулаторни изисквания, търговски спорове, прилагане на трудовото законодателство, производства по несъстоятелност и др.", казват още от банката.

В този период ръководството на ББР подаде към прокуратурата, ДАНС и МВР сигнали за няколко от големите експозиции на банката. По осемте публично оповестени най-големи експозиции с общ размер над 1 млрд. лева прокуратурата се бе самосезирала през юни 2021 г. Въпреки огромните загуби, произтекли за ББР по някои от тези кредити поради допълнително начислените провизии на сума над 190 млн. лева, тази преписка е прекратена от прокуратурата през април 2022 г., посочват от ББР.

Преди няколко дни се появи информация, че Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу началника на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков - Лена Бориславова. Материалите са получени от районната прокуратура, която в началото е проверявала договор за правни услуги на Българската банка за развитие (ББР), свързан с Бориславова и кантората, в която е работила.

Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка с ББР?

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу началника на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков - Лена Бо...

По-късно от СГП уточниха: "Информацията, че „Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу началника на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова“, е с невярно съдържание. От 2017 г. досъдебните производства не се образуват срещу лица съгласно изричната разпоредба на чл. 214, ал. 3 от НПК.

"Не съм официално уведомена от прокуратурата за досъдебно производство срещу мен. Разбирам за него от медиите", каза пред БТА Лена Бориславова и допълни, че се разследва самата кантора.

Бориславова коментира, че няма как да е участвала в сключването на неизгодна сделка, тъй като е била част от консултантски юридически екип, без да има представителни правомощия от кантората или банката.

През май 2021-ва си мислех, че най-голямата лъжа за мен може да бъде, че лично получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лв. на месец. 12 месеца по-късно осъзнавам, че просто ми е липсвало въображение", написа Бориславова във Facebook миналия месец.

Материалите са получени от районната прокуратура, която в началото е проверявала договор за правни услуги на Българската банка за развитие (ББР), свързан с Бориславова
Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/crime/razsledvat-lena-borislavova-za-neizgodna-sdelka-s-bbr-news_1777452.html © Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика