Кирил Петков каза как може да се състави кабинет

4519
Кирил Петков каза как може да се състави кабинет
Снимка: БГНЕС

В коалиция „Рашидов“ няма да участваме. Ако мандатът отиде при БСП ще отидем и ще разговаряме с тях, както те дойдоха. Няма да откажем да говорим за политика. Това каза съпредеседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков в ефира на Нова телевизия.

Попитан какъв мандат биха подкрепили, бившият премиер отговори, че колегите им от „Демократична България“ са показали, че имат много общи приоритети с тях. „Това го показаха и на дела, не само на думи. Ако те предложат политики и който както иска да гласува, то това е единственото работещо. Ако видим, че техните експерти няма да са скрити експерти, като в правителството на ГЕРБ, ще ги подкрепим. Но ако видим, че ГЕРБ подкрепят някакви политики, няма да подкрепим“, обясни Петков.

„Всяко едно правителство, за да мине, трябва да получи подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Но това трябва да се случи без сделка и договорки. Ние са против всякакви задкулисни договорки“, отново заяви Петков.

Росен Христов взе отношение за въглищните централи, Гърция и Кирил Петков

"Проведох разговор с гръцкия министър, за да изясня позицията и той ме увери, че по никакъв начин не е поемал никакъв ангажимент, нито ...

Той изтъкна, че когато те са предложили декларация с политики, е нямало дискусия, нямало е въпроси. „Обединение на база на безпринципност не е пътя напред. Ако искаме България да продължи напред, в следващия парламент трябва да има голяма отворена коалиция, но за да реши проблеми и приоритети, а не да пази гърба на лидера си“, каза той.

Относно протеста на работници във въглищните централи заради поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% спрямо нивата им през 2019 г. Петков каза, че до тук се е стигнало заради един план, който е бил вече влязъл в ЕК, че ще се затворят централите и на който те да казали „Не“. „ЕК искаше от нас твърд ангажимент и така се стигна до този компромис - да не се затварят централи, а да има намаляване на емисиите. В единия случай алтернативата беше затваряне, в другия намаляване. Успяхме да удържим на натиска на ЕК. Повечето преговори бяха преди да започне войната в Украйна. Можем да се опитаме сега да предоговорим и да се поиска дерогация, както поискахме за петрола“, каза Петков.

„Ние сме един от големите износители на ток и трябва да използваме този аргумент, за да предоговорим условията. Затова потърсихме и други държави за подкрепа. Когато се отиде в Брюксел е хубаво колко гласа имаш на масата. Ако се обединим и говорим за нашата национална сигурност и за националната сигурност на три държави, вече ще е друго“, изтъкна той.

ОЩЕ: Петков категоричен: Изключено е да сме в общо правителство с ГЕРБ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика