X
 
 

Кирил Петков пред МИА: Да запретваме ръкави и да започваме да работим заедно

4990
Кирил Петков пред МИА: Да запретваме ръкави и да започваме да работим заедно
Снимка: БГНЕС

С конструктивен диалог можем да вървим напред, защото за мен добросъседството е от огромна важност и за България, и за РС Македония, и за целия балкански регион, заяви в интервю за МИА българският министър-председател Кирил Петков.

Аз наистина вярвам, че колкото повече работим заедно, толкова по-голяма свързаност ще имаме. И колкото повече нашите граждани контактуват помежду си, установяват бизнессътрудничество, толкова по-добре ще бъда за всички, подчерта той. В интервюто си в навечерието на своето посещение в Скопие на 18 януари българският премиер призова „вместо декларации и политическо говорене да запретнем ръкави и да вършим нещата заедно“.

Българският премиер изрази надежда, че по време на визитата с македонския си колега Димитър Ковачевски ще се споразумеят за създаването на пет работни групи - по икономиката, културата, инфраструктурата, европейската интеграция и историята. Той обаче уточни, че критериите за тяхната работа няма да бъдат сроковете, а крайните резултати.

Групите в двете страни, които работят срещу добросъседството, са свързани с вътрешната корупция.

Да променим с позитивно съдържание наложилият се на Запад термин за балканизация.

Това са част от акцентите в интервюто за агенция МИА на българския премиер Кирил Петков.

Той подчерта, че точно поради тази причина веднага след избора на новото правителство на Димитър Ковачев отива на посещение в страната с цел да установи постоянна комуникация и да се постигне реален напредък.

Не искам дамо политиците да идват и да говорят. Когато говорим за икономика, искам да видим всички наши фирми, които искат и имат интерес към РС Македония, всички фирми от вашата страна, които имат интерес към България. На тази среща политиците не са необходими – на тази среща са нужни хора, които искат да работят, да правят заедно бизнес“, подчерта Петков. Според него, трябва да се работи върху всички онези въпроси, които двете държави не са успели да решат за 30 години.

Българският премиер изтъкна, че не трябва само да се говори какво трябва да се направи, а и двете държави да работят за осъществяването на конкретни проекти.

Това с декларациите и заявленията трябва да остане настрана. От сега нататък трябва да гледаме резултатите, които ще постигнем заедно, подчерта Петков в интервюто.

Според него, трудността при решаването на някои проблеми зависи от контекста, в който са поставени и ако успеем да ги дефинираме точно какви са и откъде идват, тогава и решаването им ще бъде по-лесно.

Той заяви, че не носи анекс към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, а идва с градивен тон и готовност за ново начало. По думите му това ново начало „ще бъде по-динамично, по-практично, освободено от предишните декларативни ангажименти и насочено към конкретните важни въпроси, засягащи ежедневието на гражданите на двете страни”.

„Идвам с градивен тон и готовност да започнем съвместна работа. Нямам готов документ или нещо подобно, защото всички тези документи нямат смисъл, ако не дадем реална мотивация, че трябва да свършим работата. Предлагам да оставим документите като втора стъпка и да започнем първо с нещо, за което ще запишем в следващия документ. В противен случай опасността е да напишем документ и след това какво? Тук задачата е да направим програма, да направим работните групи, да започнем диалог, да имаме чувство за взаимно доверие, да има добри намерения от двете страни и да си поставим цели, които искаме да постигнем в най-кратки възможни срокове”, подчерта Петков в интервюто. Той оцени като много конструктивен телефонния разговор, който проведе с номинирания за премиер Димитър Ковачевски, и изрази увереност, че двамата с него като фигури от икономическата и бизнес сфера, имат еднаква енергия да вървят нещата напред. Българският премиер изрази надежда, че по време на визитата ще се споразумеят за създаването на пет работни групи - по икономиката, културата, инфраструктурата, европейската интеграция и историята. Сътрудничеството и добросъседството, казва Петков, трябва да се укрепват от групите по интереси в дадена сфера, а не от политиците. Целта на посещението, добави той, е да се направи програма за заседанията на тези работни групи, които да се срещат веднъж месечно, за да се постигне напредък по всички въпроси.

„Трябва непрекъснато да общуваме, да напредваме. Моите надежди са да се договоря по време на нашето посещение да направим тези пет работни групи“, подчерта Петков. който отбелязва, че лично той като министър-председател не може да разбере как все още няма директен полет между Скопие и София.

Кирил Петков поздрави новия си македонски колега Димитър Ковачевски

Министър-председателят Кирил Петков поздравява Димитър Ковачевски по повод встъпването му в длъжност като премиер на Република Северна ...

В интервюто си за МИА той се спря и на предварително определения шестмесечен срок за решаване на спора. Но на Консултативния съвет по национална сигурност към президента държавният глава Румен Радев застъпи позицията, че са необходими не срокове, а реални резултати. „Ако кажа определен срок, шест месеца, започваме със същата декларативност. Трябва да видим какви са проблемите, как ще ги решим. Срокът зависи само от готовността на всяка от страните да си подадат ръка и да довършат работата заедно”, казва Петков. В интервю за МИА българският премиер подчерта, че има лесни неща, но има и по-трудни и чувствителни, които трябва да се решават.

„Смятам, че с приятелски, конструктивен подход може да се решават както лесни, така и трудни проблеми. Но най-важното е да имаме доверие и се надявам, че ще изградим това доверие с нещата, които правим заедно”, каза Петков, който допълни, че с конструктивен диалог всички тези въпроси са разрешими.

Кирил Петков засегна и въпроса за разрушителните сили както в Северна Македония, така и в България, които не са склонни да отстъпват и работят срещу добросъседството. „Трябва да отстраним всички, които печелят на гърба на нашите народи. Защото има малка група хора, които правят пари чрез корупция за сметка на всички останали. Мисля, че те са част от разрушителните елементи, които са свързани и поставят въпроса дали добросъседството между двете страни е добро или не. Много от същите тези групи са свързани и с вътрешната корупция в страните “, подчерта още Кирил Петков в първото си интервю за агенция МИА, откакто е премиер на България.

„Надявам се, че всъщност имаме толкова много да спечелим заедно от това добросъседство, че дори определени групи хора в двете страни, които смятат, че добросъседството не е добро за тях, политически или по някаква друга причина, ако ги включим в целия контекст, надявам се те да останат слаб глас в общата идея да работим заедно.

Говорейки за нулевата корупция като един от основните ангажименти на неговото правителство, той подчерта, че корупцията трябва да бъде изчистена както в България, така и в Република Северна Македония. Премиерът допълни, че всички, които печелят на гърба на нашите народи, трябва да бъдат изчистени: „И мисля, че ако заедно успеем да кажем: НЕ на корупцията, НЕ на дискриминацията, НЕ на незачитането на човешките права, ДА на добросъседството, ДА на общите връзки, ДА на общата икономика и да ги впишем в тази рамка, диалогът ще бъде много по-бърз и хората, които не са избрали тези позиции, ще ни разберат много по-добре. „Ако успеем да го направим заедно, мисля, че ще бъде много по-полезно и за двете страни“, добави Петков.

Организация отправи няколко директни въпроса към Кирил Петков за РС Македония

Национална Инициатива Единение / НИЕ/ отправя няколко важни и ключови въпроса към премиера Кирил Петков, който отива на посещение в Ско...

Той сподели и нещо, с което се е сблъскал в Харвард преди няколко години, което се отнася до възприемането на Балканския регион.

„Честно казано, е обидно да го кажа, но преди няколко години бях в Харвардския университет, един от професорите по икономика говори за Централна Америка и каза, че в Централна Америка една от страните има елементи на балканизация. Питам какво е балканизация? Той отговори, че това е икономическият термин за дисхармония, когато две групи, близки държави не се координират добре. Бях засрамен. Казвам си, не е възможно нашият регион, нашите Балкани, нашите държави да бъдат дадени за пример за раздор и думата, която се използва в Харвард, да се отнася за Балканите. Така че време да променим какво означава балканизация”, казва Петков.

Той изрази надежда, че в един момент, когато се спомене балканизация, ще се говори за промяна на начина, по който някои страни могат да започнат да работят заедно: А ако си го представим като цяло, Балканите са 65 милиона души, това е една Франция. Представете си, ако имаме отворени пазари, ако работим заедно, ако се уважаваме, няма нулева дискриминация, изчистихме корупцията... как биха изглеждали Балканите. „Има толкова много неща и толкова много можем да получим от една такава визия, че просто е време да запретнем ръкави и да започнем да действаме“, изтъкна Петков.

Българският премиер подчерта, че Балканите като регион имат голям потенциал да бъдат богати, предвид близостта до европейския пазар, плодородните земи, добрите места за туризъм. И все пак по икономическо развитие те са на най-ниското ниво в Европа, преди всичко заради корупцията.

Ако успеем да направим това заедно, смятам че ще е от полза и за двете държави“, заяви българският премиер Кирил Петков. Той подчерта, че когато говорим за корупция, не трябва да чакаме някой да ни спасява или да ни помогне, а трябва сами да си свършим работата.

Още от ПОЛИТИКА:

IV Конгрес на ПП АБВ преизбра Румен Петков като председател на партията

Нинова подкрепи Кирил Петков за свикване на КСНС по повод Северна Македония

Румен Петков разкритикува антикризисните мерки на правителството

Вицепрезидентът отговори на Кирил Петков за свикването на КСНС по темата Северна Македония

Борисов: Въпреки нашето запъване за избори, виждаме, че те идват (ВИДЕО)

Херо Мустафа: Правителствата в София и Скопие поставиха добро начало на диалога

Никола Минчев: Не си купуваме народна любов, не ни е страх

Асен Василев: Тази година няма да има предсрочни избори, за догодина не е ясно

Балабанов разкритикува премиера за газа и посещението му в САЩ

Соломон Паси: Путин надмина Хитлер и се превърна в абсолютно зло

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Последно в Актуално