"Коалицията ГЕРБ-ДПС иска нови избори": ПП-ДБ върна неизпълнен втория мандат (СНИМКИ и ВИДЕО)

8592
"Коалицията ГЕРБ-ДПС иска нови избори": ПП-ДБ върна неизпълнен втория мандат (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Премиерът в оставка акад. Николай Денков спази обещанието на "Продължаваме промяната - Демократична България" и върна неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство.

Това се случи на официална церемония в Президентството в сряда следобед. Дотук се стигна, след като първия проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС претърпя провал, а парламентът гласува отказа на кандидата за премиер Мария Габриел да предложи структура и състав на Министерски съвет.

"За мое огромно съжаление, първият мандат беше провален, защото ГЕРБ не си спазиха уговорката си и се отметнаха. Във втория мандат ние предлагаме акад. Денков с ясното съзнание, че ние дадохме възможност на ГЕРБ да поправят грешката си, но те не оцениха жеста", каза бившият премиер Кирил Петков.

Още: Денков и Габриел рамо до рамо: Мобилизираме всички усилия на правителството, дори и в среда на предизборна кампания (ВИДЕО)

"До последния момент полагахте усилия България да има редовно правителство", каза от своя страна държавният глава към акад. Денков, след което между двете страни възникнаха искри и напрежението се покачи.

 

"Коалицията ГЕРБ-ДПС"

Премиерът Денков отбеляза, че в настоящия парламент вече няма подкрепа нито за управленската програма, която е приета от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС преди 10 месеца, нито за реформите, които са били в основата на сформиране на това управление.

"Коалицията ГЕРБ-ДПС иска избори и това е резултатът от тяхното желание. Правейки преглед на преговорния процес, вече нямаме съмнение, че той бе проведен проформа с ясното съзнание, че страната трябва да бъде пратена на избори", каза Денков и изброи част от грешките на ГЕРБ от тяхна гледна точка.

По думите му оттук нататък българските граждани ще трябва да решат накъде да се продължи: "Единият вариант е да се върнем назад - там, където рекетът беше нормална практика и всички трябваше да се подчиняват, а "постната пица" беше основния начин за обсъждане на доходите на българите. Вторият вариант е европейския път на развитие на България с увеличение на доходите и защита на бизнеса и хората при трудна за тях ситуация", каза акад. Денков.

Припомняме, че по-рано днес съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков съобщи, че ще върнат мандата с чиста съвест и даде заявка, че ако на предсрочните парламентарни избори са първа политическа сила, то ще реализират своята визия за България - Еврозона, Шенген, правосъдна система, реформи и служби.

Какво следва?

След като ПП-ДБ върна празна папка, то конституционната рулетка се превърта и отиваме към третия и последен проучвателен мандат за излъчване на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание. По Конституция той се връчва на парламентарна група по избор на държавния глава. За разлика от 7-дневния срок за изпълнение на първия и втория мандат, при третия такъв срок няма.

Още: Парламентът прие отказа на Мария Габриел да е премиер (ВИДЕО)

До този момент "БСП за България", ДПС и ИТН декларираха, че не желаят и няма да опитват да реализират третия мандат, а от "Възраждане" подходиха популистки по темата.

В този смисъл от това кога третият мандат ще бъде върнат ще зависи и датата на предсрочните парламентарни избори. За да се сбъднат очакванията те да се проведат 2 в 1 с европейските избори на 9 юни, то конституционната рулетка трябва да се завърти окончателно до 8 април - именно тогава и президентът Румен Радев трябва да подпише указите за назначаване на служебно правителство и насрочване на изборите.

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика