Коментари в световните медии за протестите в България

32351
Коментари в световните медии за протестите в България
Снимка: БГНЕС

Гражданите на най-бедната членка от Европейския съюз вече очакват най-лошото от техните политици- ширеща се корупция, неправилно функциониране на институциите, което е допринесло за годините на икономическа криза.
Но българите, като раздразнената обява за продажба на конституционния съд в „иБей” предполага, може би са достигнали своята повратна точка.

Вече четири месеца продължават гневните протести, насочени срещу правителството на Пламен Орешарски.
Опитът да се отбележи годишнината от края на комунизма, в столицата на България, София, се превърна в бунт срещу сегашната политическа система. това пише в коментара си кореспондента на "La Stampa" в българската столица Джузепе Закария.

Протестиращ скочи върху колата на Кутев

Протестиращ скочи върху автомобила на депутата Антон Кутев днес следобед, когато депутатите напускаха парламента. Полицията не успя да...

"Преди 24 години хиляди протестиращи излязоха на софийските улици и поискаха оставката на наследниците на прокомунистическия диктатор Тодор Живков. тогавашният президент Петър Младенов произнесе с една историческа фраза "По-добре е танковете да дойдат", но тъй като съветските танкове не дойдоха, след малко повече от година БКП предаде властта." - се казва в коментара.

"La Stampa" продължава: "Четвърт век след падането на комунизма, учители, студенти и обикновени хора отново излязоха на улиците за да търсят изгубената демокрация след прехода, който сякаш няма край.

До преди няколко седмици, по нищо не личеше, че студентите ще започнат протести и ще станат двигател на една нова социална революция, която много прилича на тази от 1989 г."

Според италианското издание: "Есента носи протести и революции в балканските държави, като се започне от някогашната Октомврийска революция и се премине през протестите в София от миналата зима, които доведоха до падането на кабинета на премиера Борисов."
"La Stampa" смята, че "събитията в България са сходни с пролетно-есенните протести в Румъния, а към балканските проблеми на Брюксел се прибави и Хърватия, която отскоро стана член на ЕС."

"Ето защо демонстрациите в София в момента се следят с голямо внимание от страна на Запада, с усещането, че от някой ъгъл на Балканите във всеки един момент може да се предизвика пожар, който заплашва да се прехвърли и в други страни.

Окупация на парламента планират "Ранобудните студенти"

„Ранобудните студенти" готвят окупация на парламента по време на днешното извънредно заседание за избирането на нов зам.-председа...

Студентските демонстрации, които от миналата седмица започнаха по улиците на София и големите български градове и се развиват бързо, въпреки сблъсъците и арестите, са сигурен белег, че ситуацията бързо може да излезе от контрол.

Към протестиращите студенти през последните дни се присъединиха и преподаватели, в знак на протест срещу окаяното състояние на образователната система и продължаващата вече 24 години фалшива демокрация.

Показателен е лозунга издигнат на сградата на най-авторитетното българско учебно заведение, Софийският университет, "Ние не искаме да бъдем просяци с дипломи."- завършва изданието.
Сблъсъците на демонстранти и полиция около сградата на българския парламент в София продължиха през целия вчерашен ден, предава „Радио-телевизия Войводина".

Няколко ранени белязаха сблъсъците на полиция и демонстранти в центъра на София, предава Националната телевизия на Сърбия - "РТС".

Арестувани са няколко демонстранти.
Телевизията разказва за хода на протестите пред Народното събрание през днешния ден, в който студентите опитаха да направят живо верига около сградата, за да не допуснат депутатите да излязат слез заседание.

Баща позна сина си на скандалната снимка с Борисов, показана от Бареков

Баща разпозна сина си на снимката, показана вчера от Николай Бареков, на която той твърдеше, че е Бойко Борисов в компанията на Иво Кар...

РТС съобщава, че исканията за оставка на кабинета на Пламен Орешарски и за разпускане на парламента остават.

Българските студенти обградиха парламента в София по време на поредния ден от антиправителствените протести, предаде АФП. По време на демонстрациите избухнаха сблъсъци, при които бяха ранени двама души, а 12 бяха арестувани.

Няколкостотин студенти образуваха жива верига пред сградата на Народното събрание в София и заявиха, че няма да допуснат вътре никой депутат, пише германският в. „Ди Велт”.

Протестиращите събориха част от металните заграждения около Народното събрание с помощта на контейнери за боклук.

Полицията съобщи, че 12 души са били задържани за хулиганство, нанасяне на имуществени щети и неизпълнение на полицейско разпореждане.
Студентите искат да съборят правителството в София, предава македонската агенция "Макфакс", цитирана от "Фокус".

Чуколов за протестиращите: Малките изродчета на сикаджията Бойко

Депутатът от "Атака" Десислав Чуколов нарече протестиращите студенти, обявили се срещу кабинета "Орешарски" - "изродчета". "Малките ИЗ...

Агенцията отбелязва, че по време на протестите пред парламента в София са избухнали нови сблъсъци между протестиращи и полиция, при които има ранени и задържани.

Агенцията припомня неделния "Поход на справедливостта", организиран от студентите, който поиска разпускане на парламента и оставката на правителството на Пламен Орешарски.

Сръбската агенция "Бета" припомня, че протестите в България продължават вече пет месеца без прекъсване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика