Корнелия Нинова и промяната в БСП – мисия възможна

4185
Корнелия Нинова и промяната в БСП – мисия възможна
Снимка: nbox.bg

"2021-ва година е година на изпитания и възможности за социалистите и пряко избрания от тях председател. В сезона на започналите политически битки и в началото на решаващата година на парламентарни и президентски избори, на които трябва да бъде сложен край на мафиотско-мутренския модел на властта, лидерката на най-голямата опозиционна партия Корнелия Нинова празнува своя рожден ден. В „на попрището политическо в средата”, но и вече в зрелия си период като лидер на партията. От май 2016 г., когато бе избрана на поста, Корнелия Нинова изпълни поетите пред партията и избирателите обещания и ангажименти и оставя трайна диря в партията и в българския политически живот. Остро критикувана от опонентите отвън и вътре в партията. Но пък искрено харесвана и приемана за „една от нас” от редовите социалисти. Също и от социалните групи, с които БСП се ангажира като защитник – пенсионерите, младите семейства, майките на деца с увреждания, животновъдите в Странджа, пострадалите при бедствието в Мизия, жертвите на COVID-19. Явно е – Нинова е политик и личност, която не оставя хората равнодушни! А това е атестат, автентично лидерство.

Пет години на политически битки. В рекапитулацията на тези пет години има и радостта от големи победи, и горчивината от предателства и загуби. Сред постиженията са победата в президентските избори, която спря позорната серия от 10 последователни изборни поражения с марката „Станишев”. Издигнатият по лична инициатива на Корнелия Нинова за президент ген. Румен Радев се оказа не само успешен и приет от хората кандидат, но и нещо много важно – успешен президент, който не изневери на предизборните си ангажименти, не се задоволи с удобството на церемониалната роля, която ГЕРБ му предлагаше, и се оказа извън статуквото – като говорител на масовия българин, на неговото недоволство срещу властта, изричащ на глас това, което милиони искаха да изкрещят: „Мутри, вън!”. Затова и днес Радев има двойно по-висок рейтинг от премиера Борисов и най-високо доверие сред всички политици. Радост и облекчение за социалистите бе обявеното на 12 януари в един глас от Радев и Корнелия Нинова: „Имаме обща цел! Няма война между нас! Не сме забравили, че лявото е нашето политическо семейство!”. БСП ще е носителят на Промяната, а президентът може да бъде нейният конституционен гарант. В актива на Корнелия са удвояването на броя на депутатите – от 39 на 80, пробивът и връщането в местната власт, увеличеното присъствие в Европейския парламент – БСП е сред малкото социалистически партии в Европа, които вдигат доверието на фона на краха на ПЕС в ключови държави като Франция, Германия, Холандия, Австрия, Белгия, Великобритания, Полша, Унгария, Гърция…

Корнелия Нинова празнува рождения си ден в планината

Лидерът на БСП Корнелия Нинова благодари на познати и непознати, които отправиха поздрави към нея по повод рождения й ден днес (16-ти я...

БСП – проевропейска, но не подчинена на „началствата” в Брюксел. На този фон БСП показа, че е модерна проевропейска партия, а Корнелия Нинова бе приета в европейските институции на високо ниво, полагащо се на бъдещ министър-председател. С прекия лидерски избор БСП също се вписа в добрите практики на модерните европейски партии. Но доказа и че няма „началства” в Брюксел, че умее да отстоява позициите си въпреки натиска и „приятелския огън” от ПЕС, както стана по темите за Истанбулската конвенция, за Пакта за миграция – по тези теми Корнелия Нинова показа, че преговаря с Европа не като подчинен с началници, а като равен с равен. Нещо, което рязко я отличава от Бойко Борисов и неговата „банкянска дипломация” на подчинението и лавирането пред големите. БСП, съзнавайки промяната в света от еднополюсен към многополюсен, е за развитие на отношенията с Русия и Китай, а срещите на Нинова с посланиците на страните от ЕС, на Русия, Китай и САЩ, на балканските държави са редовни и показват активна визия за българската външна политика.

Промяната в БСП – мисия възможна. Важен момент от лидерството на Корнелия Нинова е реформата в партията – мандатност на председателя (два срока по 4 години) и на народните представители (до 12 години), децентрализация на бюджета в посока местните партийни организации, децентрализация на координационната и организационната дейност, подмладяване на кадрите на изборни длъжности, но без да се отнема възможността опитните дейци на БСП да участват активно със свои идеи и предложения в дейността на партийните структури. Отделна инициатива, в която Нинова вложи много усилия, бе създаването на Българската свободна телевизия и укрепването на левите издания. БСТВ доказа своята важност, когато се оказа единствената медия, пряко предаваща масовите протести срещу мафиотско-мутренския модел на управление на ГЕРБ. А днес левите медии са сред малкото островчета на свободното слово в държавата, заемаща срамното 111-о място по свобода на словото. Цялата реформа в БСП е осъществена в трудни условия на жесток политически, медиен, финансов, административен натиск отвън, на силово намаляване на партийната субсидия (справедливо наречено „Законът Анти-Нинова”, заради прозрачната цел на властта да отслаби връщащата позициите си БСП).

„Визия за България” – документът на Промяната. Принос на Корнелия Нинова и екипа й е създаването на „Визия за България”, която е първият и единствен засега политически документ, който очертава нуждата от смяна не просто на това управлението на ГЕРБ с друго, а смяна на модела. Разработен от експертите на БСП, той получи над 900 допълнения в рамките на срещи със социалисти, граждани, интелигенцията и научните среди, бе обсъждан с НПО-та, синдикати, с леви, центристки, екологични партии. Няма друг партиен документ в новата история на България, който да е създаден в толкова демократична среда. Корнелия Нинова като политик и лидер се очерта като ярка и категорична опозиция не само на ГЕРБ, но и на „дълбоката държава” – при това години преди това да бъде волята на над 60% от българите, които подкрепиха протеста срещу погазването на върховенството на закона. БСП за пръв път от 10 ноември 1989 г. насам не догонва събитията, изпреварва ги и задава тяхната насока и динамика.

БСП, която е стара, системна партия, носеща при предишни ръководства вина за провала на прехода (масовата приватизация, плоския данък, компромиса с десни политики), се заяви като единствената алтернатива на корупцията, ширеща се днес по високите етажи на властта. „Кумгейт”, „оградагейт”, „суджукгейт” бяха нейни разкрития. БСП първа реагира и на скандалните записи, и на снимките с кюлчета злато и пачки с милиони евро в премиерската резиденция. БСП говореше на висок глас истината за корупцията, която днес всички знаят, и за която мнозина гузно мълчаха доскоро. БСП се показа и като ярка опозиция на олигархичния модел на задкулисието – в държавата, но започвайки от собствените си редове. Разграничаването на БСП от корпоративни зависимости и изваждането на светло на хора със задкулисни договорки с властта е труден и болезнен, но необходим за партията процес. Без да се каже тази истина, без да се прочете тази страница, не е възможно БСП да излезе пред избирателите и да претендира, че е алтернатива на порочното и изхабено статукво, символизирано от ГЕРБ. БСП е демократична партия – показва го фактът, че решенията се взимат от колективни органи, след внимателни разговори със структурите, докато опонентите на лидерката са „дежурни” в телевизионните студия и в печатните медии, за да тиражират всекидневно клевети и обиди срещу нея. Нещо, което е абсолютно невъзможно в другите парламентарни партии у нас.

И този процес на разграничаване, на казване на горчивите истини, на назоваване на нещата с истинските им имена поражда истерична съпротива – от засегнатите (Гергов, Янков, Жаблянов), от абонираните за членство в парламента и партийното ръководство „влъхви” на статуквото (Станишев, Дъбов, Миков, Пирински, Мерджанов и много други). От тези, които с водената от тях политика доведоха БСП до състояние на постоянен губещ, подмениха нейната социалистическа същност със социаллибералния сурогат. И разбира се, от представителите на властта, която губи своите агенти на влияние в най-старата и масова партия. Отрицанието и критичността към Корнелия Нинова, излъчвана от управляващите и присъдружните им медии, е най-яркото доказателство, че като лидер на БСП тя е реалната заплаха за тази власт, за статуквото и за олигархичното задкулисие, с което не се уплаши да поведе война.

Корнелия Нинова: Голяма коалиция между БСП и ГЕРБ е невъзможна

"С Румен Радев в лично качество съм в такива отношения, в каквито съм от първия ден – на взаимно зачитане на чуждото мнение. Той ...

Последователност в политиката – не голи фрази, а реални действия. Едно от големите постижения на Нинова е личната ангажираност и последователност в политиката. През 2017 г. тя отказа персоналното предложение да приеме един от трите най-високи поста в държавата – този на председател на Народното събрание, с всичките произтичащи от това привилегии и екстри. С този акт тя показа ясно чувството си за дълг към близо милион избиратели, подкрепили левицата като алтернатива и опозиция на ГЕРБ. Но и попари властовите и финансовите мераци на онези „социалисти”, които се надяваха на коалиция с ГЕРБ и топли местенца в държавната администрация и „аванти” от обществените поръчки. Доказано е: ГЕРБ има нужда от коалиция с БСП като авторитетна, предвидима, традиционна, системна и притежаваща експерти партия. Но БСП няма нужда от коалиция с ГЕРБ, за да бъде превърната в алиби и съучастник на мафиотско-мутренския модел на управление на Бойко Борисов. В тази позиция през годините минаха Реформаторският блок, СДС, патриотите, АБВ, но не и БСП! Да, левицата показа, че е готова да бъде гарант на национално съгласие в най-трудните първи седмици на пандемията от COVID-19 при въвеждането на извънредното положение, но не замълча нито за миг за беззаконието в тази власт, наложи в парламента спазването на демократичните свободи на гражданите, защитаваше техните социални права и придобивки, показа се като защитник на екологичната сигурност на България. Предлагаше политики и работещи социални решения за изход от кризата, както здравната, така и от още по-пагубната социално-икономическа разруха. А че социалистите имат реални идеи го доказва и фактът, че ГЕРБ прие някои базисни законодателни предложения на БСП, които преди това с години властта неглижираше – за защита на българския производител и срещу спекулата. А БСП даде и ясна програмна заявка за бъдещето – семейно подоходно данъчно облагане, болниците да престанат да бъдат търговски дружества, по-нисък ДДС за лекарствата, помощ за майките и младите семейства, помощ за дребните фермери, преизчисление на пенсиите, грижа за хората с увреждания, за реформи във водния сектор, за нова екологична политика, за промени в духовната сфера и образованието, за борбата с корупцията. Накратко – БСП има ясна стратегия и план за изход от кризата, породена от некомпетентното, крадливо и социално безчувствено управление на ГЕРБ.

За пръв път от 130 години – пряко избран лидер. Заради характера си, заради тези и много други постижения, въпреки мащабната и скъпоплатена компроматна кампания и атаките от недоволни вътре в партията, Корнелия Нинова бе преутвърдена с най-категоричния възможен резултат от съпартийците си за председател на БСП на прекия лидерски избор на 12 септември – 82% доверие от социалистите при над 70% активност, пет към едно резултат за Нинова пред класиралия се на второ място Кирил Добрев, провал на всички опити прекият партиен вот да бъде провален или саботиран. А също така – и огромно доверие към политическата линия на Нинова, показана от делегатите на 50-ия юбилеен конгрес на партията. С това доверие Нинова тръгва към решаващата година на своята кариера – да инициира широк съюз за промяна на модела на мафиотско-мутренската държава за честни избори и отстояване на свободата и върховенството на закона. Да стане личността, която ще поеме тежката историческа отговорност за изхода от безпрецедентно тежката – социална, икономическа, духовна, здравна, образователна, демографска криза. Тя може това.

Успех, Корнелия!"

Д-р Теофан Германов

Източник: nbox.bg

Корнелия Нинова: Каквото и да преживяваме – трябва да съхраним духовността. Тя е еманацията на Родината ни. Честита Коледа!

Лидерът на социалистите се обърна към всички сънародници: "Бих искала да поздравя българите за характера, за силата им. Да им пожелая д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика