Корнелия Нинова: Случилото се е пореден удар по парламентаризма и стъпка към диктатура

3761
Корнелия Нинова: Случилото се е пореден удар по парламентаризма и стъпка към диктатура
Снимка: БГНЕС

„Сигурно е по-лесно да отговаряш на една подредена пресконференция, на която нямаш опозиция. Да закрием парламента и държавата вече да се управлява с пресконференции – не мога да приема това", заяви в предаването "Лице в лице" по bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Случилото се днес е пореден удар по парламентаризма и стъпка към диктатура. С отказа си Борисов да дойде в парламента, той се подигра с много хора“, категорична бе тя.

"Решенията на управляващите създават огромно напрежение у хората – днес с маски, утре без маски, пазарите днес ги отваряме, утре – затваряме“, допълни тя. „Силата на едно управление си личи най-вече в кризи. Нека се сравним с другите европейски държави, там да виждате такъв хаос? Европейските лидери говорят, че ще се справим заедно. Нашият лидер казва - стойте вкъщи, не излизайте, идват катафалките, хладилни камиони, чували за трупове, морги. Това е постоянно всяване на страх и паника, постоянно мачкане на психиката на хората, за да стоят подчинени и да не знаят какво се случва. Не може водач на нация да се държи така в криза“, допълни лидерът на БСП и даде за пример снощната пресконференция по повод пожарът край Чернобил. 

Смъртта на Милен Цветков беше предотвратима, смята Корнелия Нинова

Случва се трагедия, обществото се надигне, а управляващите имитират мерки. След това идва затишие и до следващия случай, защото нямат с...

На въпрос дали все пак този начин на говорене не е донякъде оправдан, тъй като се вижда, че хората не са се съобразили с мерките и са опитали да излъжат системата, Корнелия Нинова отговори, че проблемът е по-скоро в липсата на доверие. „Защо не се съобразяват с това, което им се казва? Защото нямат доверие в институциите. Можем да видим, че в останалите европейски страни хората вярват, а тук управляващите сутрин говорят едно, на обяд друго, вечер трето. Ако хората вярваха, вероятно щяха да се държат по-отговорно“, допълни тя.

Тя призова за ясен икономически и социален план за излизане на България от кризата, като даде за пример съседните страни, в които се предлага безвъзмездна и безрезервна помощ на хората, а тук подкрепата е под формата на кредити, които трябва да се връщат. Според нея от БСП са предложили алтернативен пакет от мерки, който е включвал даването на една минимална заплата заедно с осигуровките за всички, които са в неплатен отпуск. Корнелия Нинова посочи, че част от тези средства биха могли да дойдат от временното замразяване на проектите за модернизация на армията и парите да се пренасочат към засегнатите от кризата хора. Тя допълни, че БСП би подкрепила тегленето на кредит, но това трябва да стане след пълен анализ на фактическото състояние на бюджета на държавата, какъвто към момента не е даден. Според нея управляващите са поискали празен чек за 10 милиарда лева, като към момента не е ясно как ще бъдат изразходвани евентуалните заеми.

Лидерът на БСП изказа и съболезнования към семейството на Милен Цветков. "Много смел човек, ние през 2018, когато го освободиха, го защитихме в парламента с декларация, защото става въпрос за принципни неща - свободата на словото и цензурата. Поставя въпрос за безнаказаност, за чудовищното явление наркотици в България, за лобизъм. За законодателство, което само преди четири месеца ГЕРБ предложи да се намалят присъдите на дрогирани шофьори.  Все големи въпроси, които са оставили в хората въпроси от липса на справедливост", допълни Корнелия Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Никола Минчев: Нямам охрана, но и в момента ползвам транспорт на НСО

Стана ясна цената на бюлетините за изборите на 9 юни

"Война с медиите" и дело-шамар: Спор между депутат от ГЕРБ и АЕЖ-България

България е "за" свикване на Среща на върха за мир в Украйна

Проблемите пред Източния фланг на НАТО, ако има война в Европа: Говори адм. Ефтимов

Първан Симеонов: Борейки се с Путин, не бива да заприличваме на него

По повод 24 май: Румен Радев се среща с папата

Радев след катастрофата с Кирил Петков: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо

Вътрешният министър обясни защо Кирил Петков се охранява от НСО

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика