Красимир Янков: Само парламентът може да обяви извънредна епидемична обстановка и извънредно положение

1869
Красимир Янков: Само парламентът може да обяви извънредна епидемична обстановка и извънредно положение
Снимка: Архив

„В република с парламентарно управление обявяването на извънредна епидемична обстановка е както обявяването на извънредно положение и това може да го реши само Народното събрание. Конституцията постановява, че ограничаването на основните права може да стане само при извънредно положение и със закон за определен период от време.“

Това заяви в Народното събрание по време на разглеждането на второ четене на промените в Закона за здравето, народният представител от ПГ на „БСП за България“ Красимир Янков.

Той обясни, че въвеждането на извънредно положение се обявява с акт на Народното събрание и това е регламентирано в основния закон. Освен това обърна внимание, че ограничаване на права на българските граждани не е имало преди 13 март т.г., когато беше обявено извънредно положение.

Красимир Янков: Сривът на доверие в БСП налага промяна в начина, по който функционира и се ръководи партията

"Още в първия ден на извънредното положение с изявление в НС алармирах, че е нужен конкретен кризисен и антикризисен план за всеки сект...

Депутатът от левицата каза още, че само допреди дни функциониращият щаб (НОЩ) е изпълнявал своите функции с правомощия, които са предоставени от министър-председателя Бойко Борисов. По думите му, макар в състава на НОЩ да влизаха светила от медицината, легитимността му е спорна, защото не отговаря на приетия през 2006 г. конкретен модел за управление на пандемична криза в Националния план на Република България при готовност при грипна пандемия.

„Тази кризисна обстановка ви даде основание и за други опити за погазване на законови уредби и конституционни права, като начина на контрол и проследяване на граждани. Сега, с промените в този закон се опитвате напълно да игнорирате демократичната обществена регулация, гарантирана от Конституцията на България“, категоричен беше Красимир Янков.

Той се обърна към управляващите, че налагането на волята им по силата на парламентарното им мнозинство, не им дава основание да се възползват, като прокарват решения срещу интереса на гражданите, които са им дали доверието си.

„Българските избиратели имат един върховен гарант за правата си и това е нашата Конституция. Призовавам ви да я спазвате стриктно!“, заключи народният представител от БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com