Красимир Каракачанов: Винаги, когато в Сърбия има проблем, все България е виновна

3153
Красимир Каракачанов: Винаги, когато в Сърбия има проблем, все България е виновна
Снимка: БГНЕС

"Винаги, когато в Сърбия има проблем, все България е виновна." Това каза военният министър Красимир Каракачанов в интервю за bTV.

По думите му конституцията на Сърбия регламентира, че тя е многонационална държава и признава статута на редица общности. Каракачанов отбеляза, че след Милошевич е имало период на една по-разумна политика от страна на Сърбия към България. 

Красимир Каракачанов: Няма опасност за българските офицери в Ирак

България има двама офицери в Ирак, които са на мисия по обучение на иракската армия. По общо решение на НАТО всички страни могат да изт...

"Повече от 100 години основното плашило в Сърбия е България. Ние никога не сме имали претенции към сръбски територии. Българското малцинство в Сърбия се оплакват от нарушаване на правата им, като пречките, които се налагат да учат. Условията, които са създадени, карат сънародниците ни да напускат територията на Сърбия. А може би целта е да се обезлюдят тези територии", коментира министърът на отбраната.

"Нашите сънародници в Босилеград и Цариброд са недоволни от политиката на сръбското правителство по отношение на изучаване на майчиния език и други права. Една част от ръководството на така нареченото малцинство са хора, удобни на Белград и на правителството. Не са чак толкова активни, колкото иска самото население", каза министърът на отбраната.

Той заяви, че през последните няколко месеца това не е единственото изказване на сръбски политик срещу България.

"Сръбският военен министър дни преди Нова година направи изказване по една оръжейна афера в Сърбия и намеси България напълно неоснователно. Нямаме участие и в тази т. нар. съвместна операция между България и Хърватия за шпиониране на сърби. Забелязва се, че страната ни се намесва съвсем умишлено.", каза още Красимир Каракачанов.

Във връзка с водната криза в Перник Каракачанов заяви, че исканият вот на недоверие е заради предстоящите вътрешни избори в БСП.

Дачич: Борим се за правата на сръбския народ в Черна Гора

Вицепремиерът и външен министър на Сърбия Ивица Дачич заяви по време на свое изявление в Ягодина, Албания, че ще се бори за правата на ...

По думите му заради водната криза е виновна старата канализационна и водопреносна мрежа. Той посочи като положителен пример съвместната работа на кмета на Перник и институциите.

В коментар за инцидента с Ангел Джамбазки, който бе заловен да шофира с алкохол в кръвта Каракачанов отбеляза, че Джамбазки не е използвал имунитета си.

"В мисията ни в Ирак има двама офицери. Те не изпълняват бойни задачи, а обучават военни. Мисията временно ще се евакуира, докато се изясни ситуацията след смъртта на генерал Касем Солеймани. Логично е да се премести в съседна държава, каквато е Кувейт.", каза още той в коментар за ситуацията в Ирак.

"Едно евентуално изтегляне от Ирак няма да се случи в рамките на дни. То може да отнеме месеци, дори година. Големият проблем в региона е Ислямска държава. Тя беше победена, но има опасност при изтегляне на НАТО да се получи вакуум и иракската армия да не може да се справи сама", предупреди той.

НАТО ще продължи работата в Ирак, щом обстоятелствата позволяват

Сърбия завърши строителството на своята част от Турски поток

Полагането на тръбите от сръбския участък от газопровода „Турски поток“ е завършено, предаде Bloomberg, позовавайки се на р...

"Реакциите в Техеран са да има ответни действия срещу бази на САЩ. Това би ескалирало само конфликта. Когато се намираш в регион като Близкия изток винаги има риск. Министерство на отбраната не спира да обменя кореспонденция за ситуацията в региона. Към момента няма опасност за мисията на НАТО. Мисията на нашите военни приключва след две седмици", каза Каракачанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика