Кунева: Конфликтът между Холандия и Турция надхвърля Европейския съюз

1653
Кунева: Конфликтът между Холандия и Турция надхвърля Европейския съюз
Снимка: БГНЕС

Конфликтът между Холандия и Турция надхвърля Европейския съюз. Това заяви бившият вицепремиер и министър на образованието Меглена Кунева.

„Това са държави членки на НАТО и тук са заплашени отношенията и в Европейския съюз, и в НАТО”, поясни тя. По думите й желанието на холандското правителство проблемите да се решат цивилизовано е било отхвърлено от Турция, а изказванията на Реджеп Ердоган, че Холандия и Германия са нацисти само са влошили нещата.

Кунева: Ако РБ не беше в управлението, нямаше изобщо да се говори за образование, здравеопазване и антикорупция*

Ако Реформаторският блок не беше в управлението, сега нямаше всички партии да говорят и да поставят като приоритет образованието, здрав...

„Това променя бъдещето на Европа, на Европейския съюз, променя и динамиката на Балканите”, поясни Кунева.

Холандските власти изгониха турски министър, в Ротердам обявиха извънредно положение

Анкара се закани да даде силен отговор на неприемливото отношение на холандските власти към турски министри и каза на холандския посланик да не се връща известно време

Кунева добави, че създалата се обстановка е добър повод страната ни отново да повдигне темата за създаването на международна охрана на външните граници на ЕС.

„Аз няма да спра да повтарям, че неизползването на възможността да станем бързо член на Шенген ще ни накара да плащаме цената за това”, каза Кунева.

Меглена Кунева пред Actualno.com: Не можем да натоварим учителя с проблемите на цялата държава (ВИДЕО)

Темата "Образование" се превърна в първия предизборен лайтмотив на кажи-речи всички по-сериозни партии преди изборите. Какво обаче беше...

По-рано през деня от Реформаторския блок разпространиха официално съобщение, в което призовават служебното правителство и президента Румен Радев да преосмислят отварянето на секции за гласуване в Турция на предстоящия ни парламентарен вот.

„Това означава, че обстановката трябва да се следи внимателно и ако има опасност да се изкриви вота да се вземат мерки от служебното правителство, което е назначено тъкмо за това”, каза Кунева.

„Когато страната ни има ясен план и имаме доказателства какво за нас е най-добре, тогава можем да говорим, а не да се тюхкаме”, каза Меглена Кунева.

Тя обясни идеята за „Европа на две скорости” с ниското ДДС у нас. „Ние искаме ли да имаме еднаква ДДС ставка в цяла Европа – не, не искаме. Това е едно от нещата, които България много твърдо се опитва да запази”, поясни Кунева.

По думите й страната ни трябва да направи много ясен план какво следва за всеки един от вариантите пред ЕС, като се анализират ползите и загубите от всеки един от петте сценария.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика