Лидерът на “Екогласност” за "Харвардската оферта": Петков и Василев искаха да поемат всички разходи по предизборната кампания

16040
Лидерът на “Екогласност” за "Харвардската оферта": Петков и Василев искаха да поемат всички разходи по предизборната кампания
Снимка: БГНЕС

Близки до президента Румен Радев, в т. ч. съветникът на държавния глава Николай Копринков, шефове на политически кабинети в служебното правителство и зам.-министри са започнали кастингите за членове на проекта на Кирил Петков и Асен Василев и кандидат-депутати в цялата страна още преди няколко месеца, а партия “Екогласност” е била харесана за мандатоносител, срещу покриване на всичките ѝ разходи. Това заяви лидерът на “Екогласност” Емил Георгиев, след като часове по-рано е огласил скандалните факти на политически съвет на “Позитано” 20 пред Корнелия Нинова и останалите председатели на партии от БСП за България.

По думите на присъствали, разказът на Георгиев около “харвардската оферта” за опита за купуването на партията му, буквално взривил политическия съвет на лявата коалиция.

Опитали ли са наистина Петков и Василев да овладеят "Екогласност"?

Днес стана ясно, че Кирил Петков и Асен Василев официално навлизат самостоятелно в политиката. Това сподели пред журналисти Петков...

Самият Георгиев е бил офериран партията му да стане мандатоносител на новата формация, тъй като няма техническо време за регистрация за участие в изборите на политическия проект, каза пред "Труд" ръководителят на "Екогласност". Емил Георгиев обясни, че първоначално с него се свързва Иван Модев, шеф на политическия кабинет на служебния министър на образованието проф. Николай Денков. “Разговорите започнаха преди 15-18 дни в моя офис на “Федерацията на потребителите”, тъй като съм неин председател. Най-напред изпратиха един свой представител от министерството на образованието - шефът на политическия кабинет на МОН. Той дойде от тяхно име и каза, че искат да се ангажират с нас, защото сме партия с чист образ, занимаваме се с екология и т.н. комплименти", заяви пред "Труд" Емил Георгиев.

Самият Иван Модев е добре познат в БСП още от времето, когато баща му - Тодор Модев, е областен управител на София. На следващия ден при него идват Кирил Петков, Иван Модев и зам.-министърка от икономиката. “Не си спомням името ѝ, но беше изключително красива дама”, каза Емил Георгиев. По думите му, вторият разговор е продължил около 2 часа - от 18.00 до 20.00 часа. “Г-н Петков предложи те (Петков и Асен Василев, б. р.) да влязат в ръководството на "Екогласност", тъй като имахме конференция (на 4 септември, в Слънчев бряг, б. р.), но и това им отказах, защото те не са членове на “Екогласност” и няма как по нашия устав да станат веднага и част от ръководството”, заяви Емил Георгиев. По думите му, той получил и директна оферта Петков и Василев да поемат всички разходи по предизборната кампания и издръжката на партията.

“Казаха, че са подбрали на кастинг около 50 души по райони, казаха, че правят структури. Аз ги попитах дали са участвали някога в избори, знаят ли как въобще се правят парламентарни избори, че трябва да се обикалят 30 района и дали въобще си дават сметка как ще натоварят моя екип. Но отговорът им бе да не се притеснявам, те правят структурите по места, в тези структури са ангажирани хора от БСП, от опозицията на сегашното ръководство, но са ангажирани и хора от президентството”, заяви още пред "Труд" Емил Георгиев.

Ръководителят на “Екогласност" бе категоричен, че е получил отрицателен отговор на въпроса дали Румен Радев е наясно с политическия проект на Петков и Василев с част от членове на БСП. “За мен това беше достатъчно, за да ми стане ясно, че с името на президента се злоупотребява”, каза Емил Георгиев.

"На господин Петков казах така, понеже знам за топлите му връзки с Иво Прокопиев, че и той отначало ми предложи да се видя с него, като започнах битката за чистата вода в Меричлери. Аз отказах, а след това той заведе дела срещу мен. Последното дело беше за 620 000 лева. Аз спечелих това дело, разбира се. Но на Петков му казах, че той (Иво Прокопиев, б. р.) не можа да ме постави на колене", заяви председателят на "Екогласност".

Трите коза на Кирил Петков и Асен Василев

Служебният кабинет се раздели на две: по-голямата част остана в новото-старо служебно правителство, а Кирил Петков и Асен Василев очакв...

“Отказах на Петков и Василев, защото в този проект не виждам някакъв политически профил. Второ - много грубо ми прозвуча искането от тяхна страна ние да се ангажираме с проекта, а те да поставят условия. Условието им беше изцяло да ръководят "Екогласност", но аз им казах, че това няма как да се случи. Уведомих ги след конференцията на “Екогласност”, че с тях повече нямаме никакви контакти”, допълни още Емил Георгиев. Припомняме, че той е бил сътрудник на Държавна сигурност, с псевдоним "Станислав".

“С министър Петков имахме още 2 срещи, но вече в неговия кабинет, където не говорихме за политика, а само за проблемите на “Топлофикация” и чест му прави, че тогава се занимавахме само с въпроса за “Топлофикация”, каза шефът на “Екогласност”.

Кирил Петков призна, че заедно с Асен Василев са поискали от “Екогласност” “пълно доверие върху партията”, за да участват на предсрочните парламентарни избори, защото нямат техническо време да регистрират своя партия. “Условието ще бъде - доверете ни се”, обяви още Петков.

“Аз и министър Василев сме единствените министри в момента, които сме в екип. Министър Николай Денков с удоволствие бихме поканили да бъде част от промяната, но той се върна в ролята си и показа отговорност, че тази му роля е най-доброто, което може да направи”, каза Кирил Петков.

“Ние много вярваме в десни инструменти, които да постигат леви цели. Ние просто вярваме, че с десни методи могат да се направят леви цели”, уточни Петков за идейната им ориентация. “Ще искаме да съберем всички почтени хора, които искат тази промяна да продължи, и това ще ни е единственото мото, с което ще вървим напред”, обяви още Кирил Петков.

Лидерът на "Екогласност": Трима действащи министри искаха да им продадем партията

Имахме два разговора с новия политически проект. Това заяви Емил Георгиев, лидер на "Екогласност" в предаването "Още от деня" по БНТ. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика