Манолова встъпва в длъжност като омбудсман утре, посреща я протест

4442
Манолова встъпва в длъжност като омбудсман утре, посреща я протест
Снимка: БГНЕС

Новият омбудсман на републиката Мая Манолова, която доскоро беше депутат от БСП, утре официално ще поеме поста от досегашния обществен защитник проф. Константин Пенчев.

На кратка церемония в присъствието на медии и служители от администрацията на институцията, Константин Пенчев ще предаде на Мая Манолова поста омбудсман на България.

Мая Манолова полага клетва като омбудсман, Борисов говори с Туск за бежанците

Днес по време на редовното пленарно заседание на парламента, досегашният депутат от БСП Мая Манолова ще положи клетва като национален о...

Час по-рано се очаква да започне протест срещу избирането на Манолова за обществен защитник на републиката. Целта на демонстрацията е да попречи на бившата червена депутатка да влезе на новото си работно място. Почти 1000 души са заявили, че ще присъстват на протеста.

"На 20 октомври Мая Манолова встъпва в длъжност омбудсман. Точно тогава ние встъпваме в длъжност мирно блокиращи улицата точно там. Да видим колко ще издържи без да ходи на работа", пишат организаторите на събитието, което беше създадено преди повече от два месеца във Facebook, предаде КРОСС.

В началото на месеца Манолова положи клетва като омбудсман пред бившите си колеги в Народното събрание.

Тя беше избрана за обществен защитник на републиката на 30 юли с тайно гласуване от депутатите в парламента. Неин единствен конкурент за поста беше проф. Пенчев, който бе издигнат за втория мандат от Реформаторския блок. За първия му мандат той беше кандидатура на ГЕРБ.

Мая Манолова се закле като омбудсман

Мая Манолова положи клетва като омбудсман, предаде „Фокус”. Мая Манолова ще стъпи в длъжност на 20 октомври. Започвам ман...

Фактът, че управляващата партия не издигна Пенчев за втори мандат като омбудсман, но малко след това го предложи и избра за член на КС, предизвика остри реакции и съмнения за договореност между БСП и ГЕРБ.

Манолова пък беше предложена за омбудсман от собствената си парламентарна група. Номинацията беше направена лично от председателя на БСП Михаил Миков. Тя беше подкрепена и от неправителствени организации като Института за модерна политика, Гражданско движение ДНЕС, Центъра за защита на правата в здравеопазването и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика