Мария Габриел: Дадох шанс преговорите да продължат, като съобщих министрите

3435
Мария Габриел: Дадох шанс преговорите да продължат, като съобщих министрите
Снимка: БГНЕС

"Трябва да направим всичко възможно България да не се окаже в ситуация на нови избори. Бяхме в тази ситуация преди 9 месеца и тогава в името на националния интерес заявихме, че искаме да дадем на страната стабилност". това каза в "Панорама" по БНТ вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

Тя потвърди, че преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават, но отказа да влезе в детайли, докато окончателно не приключат. На въпроса ще се водят ли разговори през почивните дни, отговори: "Оставам отворена за преговори". Обясни, че с връщането на изпълнения мандат на президента е дала шанс преговорите да продължат до последния момент.

Още: Бойко Борисов разговарял с Асен Василев за правителство?

По думите й Николай Денков е подал оставка без предупреждение. "Ротацията трябваше да е един технически въпрос. Водиха се преговори в продължение на много дни, които започнаха да оставят усещането за губене на време. Затова в понеделник, когато отидох да взема мандата от президента, бях заедно с Кирил Петков, с академик Денков и казахме, че имаме нужда от още малко време".

За състава на Министерския съвет

В списъка с министри няма нито едно неизговорено име, заяви Габриел. "Нямаме право да не отговорим на онези 40% от българите, които не искат избори. Нямаме право да не отговорим на онези граждани, които искат реформи, еврозона, които искат България да заеме достойно европейско място. Аз лично нямах право да тласна страната към нови избори, преди да е изчерпана каквато и да възможност за преговори", категорична е тя.

Още: Правителство или избори: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Министрите, които сега искат да се оттеглят, са поели ангажимент за 18-месечен период, коментира още тя. Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са били конструктивни, а към 15 март са имали почти готов текст на споразумение. Именно тогава обаче, според Мария Габриел, е започнало тласкането към втория мандат. По отношение на Министерския съвет е трябвало да бъдат дискутирани още две имена - за Министерството на отбраната и на енергетиката.

"В този момент имах и друго предложение - да остане сегашният състав на правителството, да си дадем ое няколко дни да се финализира споразумението и в него вече има ясни механизми, водещи до ясна отговорност за двете групи". Нямам нищо лично против министър Тагарев - каза Мария Габриел.

Споразумението

Преди 9 месеца партията победител на изборите отстъпи първия мандат в името на националния интерес, коментира вицепремиерът в оставка. Разработваното споразумение до момента е в обем от 14 страници и в него се казва, че двете управляващи партии искат да носят отговорност за съвместно управление.

Още: Никой няма да се оттегли, нито Василев, нито Габриел: Любомир Стефанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

"Ние трябва да имаме законодателна, управленска програма, която да върви паралелно, да е съгласувана между двете групи, за да може в Народното събрание да има ритъм, който да следва зададеното от Министерския съвет".

За извинението от Асен Василев

Мария Габриел посочи, че не иска лично извинение от финансовия министър в оставка: "Искам извинение за всички онези жени, майки, професионалисти, които отговорно заемат високи позиции. Извинение за това, че в едно правителство и един екип уважението между мъжете и жените е принцип, от който няма да отстъпя".

За отношенията с ДПС

Няма ангажимент към ДПС да участва в управлението, но един от текстовете в споразумението, свързан с регулаторите, е бил съгласуван между Кирил Петков и Делян Пеевски.

Още: Денков: Ако се гласува само Мария Габриел за премиер, ГЕРБ ще изнасилят Конституцията

"Ние не можем да изключваме кандидати поради тяхна партийна принадлежност. Искаме кандидатите да бъдат тези, които са с качества, които могат да отговарят със своя професионализъм. Много е важно да се отнасяме с уважение към всички в Народното събрание, защото зад тях стоят хора, които са гласували за тях. Не можем да си затваряме очите, че е имало моменти, в които ролята на ДПС е била изключително важна", категорична бе Габриел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика