Мария Шаркова: За определени професии у нас трябва да бъде въведена задължителна ваксинация срещу COVID-19

3481
Мария Шаркова: За определени професии у нас трябва да бъде въведена задължителна ваксинация срещу COVID-19
Снимка: iStock

За определени професии у нас трябва да бъде въведена задължителна ваксинация срещу COVID-19. Това каза адвокат Мария Шаркова в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“. Според нея безопасността на хората трябва да бъде на първо място при осъществяване на преценката за задължителност на ваксините, но тази задължителност не трябва да се разпростира върху цялото ни общество.

„Не е желателно да достигаме до този краен вариант на принуда, който съществува. Той не само няма да има добър ефект за колективния имунитет, а по-скоро ще подейства в обратния смисъл. За да въведем задължителна масова ваксинация, означава масово хората да се глобяват, контролират, което няма да доведе до ефекта те да пожелаят да се ваксинират. Задължителната ваксинация не означава принудително ваксиниране, това може да стане единствено чрез налагане на глоби. Не смятам, че може да се постигне добър ефект по този начин. Но за определени професии трябва има задължителна ваксинация. Например при лекарите, работещи в някои клиники и отделения, както и в домовете за възрастни“, коментира адвокатът.

Франция ще изисква 24-часов отрицателен тест за Covid-19

Франция обяви, че за пристигащите от някои европейски държави ще се изисква отрицателен тест за Covid-19, направен през предходните 24 ...

Мария Шаркова допълни, че подкрепя другите мерки, свързани с информация и различни форми на поощрения и стимули, които биха могли наистина да мотивират гражданите да се ваксинират. По отношение на различното третиране на ваксинираните и неваксинираните граждани адвокат тя коментира, че не може да се говори за дискриминация или нарушаване на човешките права.

„Специалистите по право на общественото здраве подкрепят тезата, че няма неравно третиране или дискриминация. Според научните данни ваксинираните граждани представляват много по-малък риск за общественото здраве, докато това не важи за неваксинираните. След като нямаме еднаквост при групите, не можем да говорим за дискриминация“, подчерта тя.

„При хипотезата една препоръчителна ваксина да стане задължителна отново има свободен избор - решаваме да се ваксинираме или не и съответно носим последиците“, каза още Мария Шаркова и допълни, че ваксинирането не пази само нас, а е социално отговорен акт, който влияе на общественото здраве като цяло.

„Ограниченията не идват от обстоятелството, че някой е ваксиниран, а друг не. Ограниченията са свързани с разпространението на заболяването. В момента виждате, че нито ваксинираните, нито неваксинираните по някакъв начин са третирани различно в България, защото в момента нямаме такова разпространение. Но няма как едновременно да не желаем да се ваксинираме, благодарение на това да се разпространява заболяването, а в същото време при налагане на рестрикции заради това разпространение на заболяването да твърдим, че се нарушават нашите права“, обясни адвокат Мария Шаркова.

Китай одобри втора ваксина срещу коронавирус за деца и младежи

Китай одобри втора ваксина срещу коронавирус за употреба при деца от 3-годишна възраст до младежи на 17 години, съобщава ТАСС. Ваксина...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика