Менда Стоянова се заяде с БСП заради еврозоната, социалистите искат гаранции за лева

2970
Менда Стоянова се заяде с БСП заради еврозоната, социалистите искат гаранции за лева
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че е очаквала БСП да защити позицията си срещу предложението й във валутния закон, което касае влизането ни в чакалнята на еврозоната.

"Явно са преценили, че не е силна позицията им и не могат да я защитят, затова и нямаше дебат, изтъкна тя. "Тяхната мантра беше, че това е едно предложение, което е внесено на тъмно с цел да мине тихомълком. Аз искам да попитам кое му беше тъмното?

Приеха поправките в закона за влизането ни в еврозоната без дебат

Набързо и без разисквания депутатите приеха окончателно промените във валутния закон, с който минават и поправките в Закона за БНБ, свъ...

Това предложение беше внесено официално, стоя на сайта, всички вие го коментирахте. Гледахме в комисия, на комисия имаше купища камери, имаше НПО, имаше дебат по темата. Ето днес в зала също го гледаме официално и както виждате, няма и отпор срещу това предложение и то стана факт“, каза Стоянова.

Стоянова посочи, че за българския гражданин нищо няма да се промени след поправките.

„Курсът лев евро е този, който имаме в момента 1.95583. Такъв ще бъде при влизането ни в механизма, такъв ще бъде през целия ни престой на механизма, такъв ще бъде в момента, в който, дай Боже, след години приемем и еврото. Българският гражданин няма да усети по джоба си, или по цените или по каквото и да е било това, което днес ние гласувахме като променя, твърди тя.

Попитана дали решението на Народното събрание за фиксирания курс, не противоречи на това, което днес бе прието курсът да подлежи на някаква договорка, Менда Стоянова заяви: Това, което днес приехме е пълна синхронизация на българското законодателство с европейското законодателство, което е едно абсолютно изискване и предпоставка за финализиране на преговорите.

От "Възраждане" поискаха запазване на българския лев и подкрепиха президента

"В агонизиращо желание да получат външнополитическа подкрепа за да запазят властта настоящите управляващи ежедневно взимат грешни решен...

С допълнителното решение на Народното събрание ние казваме, че такъв разговор може да се води, но тези, които водят този разговор – министърът на финансите и управителят на БНБ имат ясен и категоричен мандат от Народното събрание какво трябва да договорят и какво могат да подпишат.

Социалистът Манол Генов посочи от своя страна, че иска да види каква ще е позицията на правителството. "Искаме ясни гаранции, че валутният курс ще се запази при приемане на еврото.

От пет години развяваме този байряк и повече, че ще влизаме в коридора на „Еврозоната“, имаше призиви от трибуна за единение и обединение. Нека да видим в крайна сметка каква ще е концепцията на управляващите. Ние сме за спокойствие у хората, за да не се предизвиква някаква паника и да започнат да си обръщат левовете в евро. Били сме свидетели на тези неща, така че по-добре да се пази спокойствие и да се обяснява на хората, че няма да има такива катаклизми“, коментира Манол Генов.

Йордан Цонев от ДПС посочи, че днешните промени отваряли пътя на България към Еврозоната. Той е доволен от относителния консенсус по темата. Сега нещата стоят добре, убеден е Цонев. За него е гарантирана стабилността на лева. Напрежението около фиксирания курс на лева към еврото можело да се избегне, според ДПС.

НС прие условията ни за влизане в еврозоната, само БСП с критики

Народното събрание одобри проекторешение, с което се дава твърд мандат за влизане в eврозоната при курс на българския лев към еврото в ...

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки подчерта, че мнозинството било последователно в политиката си за влизане в Еврозоната. Това пък се подкрепяло от партията му. Попитан дали днешната му позиция е в противоречие на заявеното вчера намерение да инициира референдум, той поясни, че "Воля" не се обявявали за или против. Хората трябвало да кажат какво искат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика